רשות החדשנות בשיתוף קרנות הביטוח הלאומי משיקות את מסלול עזרטק לעידוד טכנולוגיות מסייעות לאנשים עם מוגבלויות
מסלול עזרטק 2021 יעודד את הקמתם ופיתוחם של מיזמים בשלל תחומי הטכנולוגיות המסייעות, ובהם: פיתוח טכנולוגיות ליציבות וניידות, פתרונות למוגבלות מוטורית, כלי עזר ללקויי ראייה, פתרונות לכבדי שמיעה ועוד. התוכנית תתוקצב ב-10 מיליון ₪ ב-2021.
רשות החדשנות, בשיתוף עם קרנות הביטוח הלאומי משיקים קול קורא חדש במסלול עזרטק – מסלול לעידוד הפיתוח של טכנולוגיות מסייעות לבעלי מוגבלויות מסוגים שונים. מטרת המסלול היא לעודד מחקר ופיתוח של מוצרים תעשייתיים המספקים פתרונות טכנולוגיים לאוכלוסיות עם מוגבלות, וזאת על מנת לאפשר לאוכלוסיות אלו השתלבות בחברה ובשוק התעסוקה.
פטריסיה להי אנגל – ראש יחידה חברתית-ציבורית, רשות החדשנות, אמרה: “לישראל יש אקוסיסטם פעיל מאוד בתחום של טכנולוגיות מסיעות שכולל חוקרים, יזמים, עמותות, חברות, ארגוני בריאות, מרכזי שיקום, בתי חולים שמפעילים מרכזי חדשנות ועוד. נראה שיש קרקע פורייה לצמיחה והובלה עולמית בשוק צומח עם אימפקט חברתי משמעותי ואנחנו מברכים על שיתוף הפעולה חשוב זה עם קרנות הביטוח הלאומי”.
לפי דו”ח טכנולוגיה מסייעת 2021 של ארגון WIPO (World Intellectual Property Organization) מבית האו”ם, יותר ממליארד אנשים ברחבי העולם זקוקים בלפחות טכנולוגיה מסייעת אחת. הנתון הזה צפוי להכפיל את עצמו עד 2050 עם שיפור הבריאות והזדקנות האוכלוסייה העולמית. מסלול עזרטק נועד לספק את המענה לצרכיהן של אוכלוסיות אלו, וגם השנה מזמין המסלול חברות עסקיות וארגונים ללא מטרות רווח בישראל לפתח טכנולוגיות המשרתות אוכלוסיות עם מוגבלויות פיזיות, שכליות אוקוגנטיביות.
מסלול עזרטק החל לפעול בשנת 2011 מתוך מטרה לעודד חדשנות ופיתוח מוצרים בתחום, ועד עתה תמכה הרשות במיזמים בתחום זה בסכום של 51 מיליוני שקלים. השנה הוא יוצא בקול קורא חדש בתקציב של 10 מיליון ₪. הפתרונות שיפתחו הזוכים במענק, יאפשרו לסייע במענה לצרכים השונים של אוכלוסיות מוגבלות, המהוות עד לכ-5% מהאוכלוסייה. למסלול שותפה רשות החדשנות יחד עם קרנות הביטוח הלאומי – המיועדות לצמצום פערים חברתיים וטיפוח, העצמה ושיפור איכות החיים של אוכלוסיות במצבי סיכון.
בין התחומים המועדפים: פתרונות למוגבלות מוטורית, יציבה וניידות, כלי עזר ללקויי ראיה כולל התאמת הבית וסביבת העבודה, פתרונות תקשורת לכבדי שמיעה, טכנולוגיות המסייעות בהנגשה קוגניטבית, איתור מוקדם של קשיי למידה, תקשורת תומכת וחליפית, כתיבה ועזרי הקלדה, אופטימיזציה של זיהוי קולי, כלים המאפשרים הבעת רעיונות, רגשות ומושגים מופשטים לליקויים שונים, ממשק בין המוח למחשב, פתרונות טיפוליים/שיקומיים מקוונים ומרחוק בעקבות משבר הקורונה ועוד.
לדף המסלול והגשת בקשה עד ה-06.06.2021
בין הזוכים במסלול בשנים הקודמות:
EYECONTROL: מערכת שמאפשרת תקשורת עם פציינטים משותקי גפיים על בסיס תנועות העיניים. Eyecontrol הצליחה לפתח מערכת מתקדמת המצליחה להפיק תובנות מהירות ולתרגם תנועות עיניים זעירות ומאוד חמקמקות לפקודות המפעילות מערכת שלמה. החברה זכתה במסלול עזרטק ובהמשך גם ב-HORIZON 2020 וגייסה 12.7 מיליון $ התפרצות הקורונה הביאה צורך חדש של תקשורת עם מטופלים שמחוברים למערכת הנשמה והביאה הזדמנויות חדשות של הטמעה בבתי חולים בארץ ובעולם.
VOICEITT: מביאה טכנולוגיה פורצת דרך לזיהוי דיבור דיסארטרי (דיבור לא מובן) עבור אנשים בעלי דרגות שונות של לקויות דיבור. הטכנולוגיה של Voiceitt בונה מודל זיהוי של דפוסי דיבור כשהיא מתבססת לא רק דיבור מילולי אלא אף לוקחת בחשבון דפוסי דיבור שאינם מילוליים, כמו קולות נשימה, ויוצרת כלי לזיהוי דיבור הייחודי לכל משתמש ומשתמשת. עד כה, לאוכלוסיות אילו , לא הייתה אפשרות לתקשר בעזרת קולם, לא כל שכן – להפעיל מוצרים מבוססי זיהוי קולי שיכולים להקל עליהם ולהנגיש חיים וסדר יום עצמאיים יותר בעזרת שליטה באור, טלויזיה, מיזוג אויר ועוד. טכנולוגיות רגילות לזיהוי קולי פשוט אינן מונגשות לאנשים בעלי דיבור משובש. בנוסף על כך, אחוז ניכר מבעלי לקות דיבור, גם סובלים מלקות מוטורית וקשיי התניידות. טכנולוגיה המאפשרת להם לשלוט בסביבתם בעזרת קולם בלבד יכולה להיות משנת חיים. במסגרת מסלול עזרטק של רשות החדשנות ולראשונה בישראל, חברה חברת Voiceitt לבית החולים השיקומי אלי״ן בירושלים, על מנת להנגיש את טכנולוגיית הבית החכם למטופלים בעלי מוגבלויות דיבור וקשיים מוטוריים בדרגות שונות ולאפשר להם לבצע פעולות שונות בחדרם באמצעות קולם בלבד ובאופן עצמאי. במסגרת הפרויקט התלוו צוותים מבית החולים וחברת Voiceitt לדיירים, למדו את צרכיהם והתאימו עבורם מוצרים שונים לשליטה קולית וכיום הדיירים המשתתפים נהנים מיכולת לביצוע מגוון פעולות עצמאיות שבעבר היו דורשות סיוע כגון הדלקה וכיבוי האורות בחדר, פתיחה וסגירת הוילונות, כוונון המזגן, שליטה מלאה על מכשיר הטלוויזיה ועוד.
ARCANA: “כל אחד יכול ללמוד לנגן” היה סלוגן במודעה שפרסם בועז, מורה למוזיקה, כדי לשכנע תלמידים ללמוד אצלו גיטרה. גיל, שהייתה אז תלמידה בכיתה ו’ עם שיתוק מוחין, נתקלה במודעה ופנתה לבועז עם בקשה: אמרת שכל אחד יכול לנגן? בוא תלמד אותי לנגן. לאחר שלא מצא כלי נגינה מותאמים לאנשים עם מוגבלויות, בועז היה נחוש להגשים את החלום של גיל. הוא חבר למהנדס סאונד ומעצב תעשייתי כדי לייצר כלי מתאים. החלום הזה התגלגל למחקר רציני עם Aleh Negev ובית איזי שפירא – Beit Issie Shapiro ובעזרת תמיכת רשות החדשנות.