קול קורא בשיתוף עם קרן בארד לבקשות סיוע לתכניות מו”פ לחוקרים באקדמיה בישראל ובארה”ב ולחברות תעשייתיות שרוצות למסחר ידע מהאקדמיה בנושאי מזון ותזונה

מועד אחרון להגשה 

03/08/2025 12:00

חטיבות

תשתיות חדשנות

תמצית הקול קורא

רשות החדשנות , קרן בארד (קמ”ח) ואגף תקציבים במשרד האוצר מקדמים תוכנית מחקר ופיתוח חמש שנתית לתחומי מזון ותזונה ומזמינים חוקרים וחברות ישראליות המבקשים לחבור לפעילות קיימת באקדמיה האמריקאית. החוקר ממוסד אקדמי ישראלי נדרש להשיא ערך פיתוחי יישומי בר מסחור לחוקר האמריקאי שתוכנית עבודתו אושרה למימון על ידי קרן NIFA האמריקאית (המכון הלאומי האמריקאי למזון וחקלאות) או לחוקרים שעבדו בעבר במימון קרן בארד והגיעו לשלב בשלות של ידע שעשוי לעניין חברה ישראלית.

במסגרת הקול הקורא ניתן להגיש בקשות באחד משני ההליכים:

כל אחת מאפשרויות אלה הן הליך נפרד ובלתי תלוי, כאשר הבקשות שיוגשו במסגרת מסלול משנה ב’ תיבחנה זו מול זו והבקשות אשר תוגשנה במסגרת מסלול משנה ג’ תיבחנה זו מול זו.

מטרת הקול הקורא

  1. קידום מחקר ופיתוח משותפים לישראל ולארצות הברית בנושאי מזון ותזונה, הן לצורך שיפור איכות ובריאות האוכלוסייה והן למניעת מחלות כרוניות הקשורות לנושאים אלו ומהוות נטל מרכזי בשתי המדינות.
  2. חיזוק חברות קטנות ובינוניות בתעשייה המתפתחת בתחומים מזון ותזונה, על-ידי הנגשת ידע מבוסס שמקורו באקדמיה בארצות הברית ובישראל.

 

תיאור הקול הקורא

רשות החדשנות וקרן בארד מזמינות חברות יישום ותאגידים תעשייתיים המבקשים לחבור לפעילות קיימת באקדמיה האמריקאית בתחומי מזון ותזונה, אשר ניתן להם אישור של המכון הלאומי האמריקאי למזון וחקלאות (NIFA), ושתשיא ערך בשיתוף הפעולה האמור,  בהתאם למסלולי המשנה:

  • מסלול משנה ב’ – תינתן תמיכה בתוכניות מו”פ בתחום מזון ותזונה, אשר תוגשנה על-ידי תאגידים תעשייתיים אליהם יחברו לביצוע התוכנית חברות יישום ומוסדות מחקר זרים מארה”ב, וכוללות חזרה ותיקוף של תוצאות המחקר (רמת מוכנות טכנולוגית (TRL) 4), כפי שהושגו על-ידי מוסדות המחקר והתאמת הידע לצורכי התאגיד התעשייתי.
  • מסלול משנה ג’ – תינתן תמיכה בתוכניות מו”פ בתחום מזון ותזונה אשר תוגשנה על-ידי חברות יישום, בליווי של תאגיד תומך, לצורך הכוונת הידע היישומי המצוי באקדמיה לכדי מחקר ופיתוח בתעשייה הישראלית, ואשר כוללות שותף שהינו מוסד מחקר זר מארה”ב. ההגשות מחויבות בתוכניות הכוללות רמת מוכנות טכנולוגית (TRL) 5, שניתנות לביצוע בתאגיד התומך.

קהלי יעד

המסלול מיועד לחוקרים ישראלים במוסדות מחקר ישראליים ולתאגידים ישראליים הפועלים בתחומי מזון ותזונה.

גובה המענק

תכנית חמש שנתית בגובה 40 מיליון שח במונחי מענק
בשנת 2025 בקול קורא זה יחולקו 8 מיליון ש”ח לתוכניות המאושרות

תחומים מועדפים

נושאי השת”פ מחויבים לעסוק באחד או יותר מהתחומים המפורטים מטה:

נושאים ותכנים מועדפים:

  1. שיפור מזון ותזונה: שיפור איכות המזון וערכיו התזונתיים, שיפור בטיחות המזון, שיפור הרכב המזון באמצעים גנטיים, חינוך שוק להרגלי תזונה מסוימים, פיתוח מזון מותאם אישית לקבוצות אוכלוסיה מסוימות (לדוגמא- בהתאם לרגישות, חולים וגיל), אפיון הקשרים בין תזונה ומחלות כרוניות, פיתוח חומרי גלם חדשניים ומזינים לתעשיית המזון (לדוגמה, חלבונים ותחליפי סוכר), שיפור תוספי תזונה, או פיתוח מקורות של מרכיבים פונקציונליים טבעיים חדשים למזון (לדוגמה, מעבים, מייצבים וצבעים).
  2. הגדלת מגוון מקורות המזון וזמינות המזון לשימוש: שיטות גידול חדשניות, הגדלת שונות  ((bio-diversity של מקורות המזון, יצור מזון בריא וגידולו בעידן של היעדר משאבים (לדוגמא – ניצול תשומות חקלאיות, אנרגיה ומים), או הפחתת איבודי מזון של תוצרת חקלאית לאחר קטיף.
  3. צריכה בריאה: מזון מותאם אישית (לדוגמא – מיקרוביום, גנטיקה, רגישויות/אי סבילות וכו’), פיתוח מערכות לניטור איכות ובטיחות המזון (לדוגמא טכנולוגיות לשמירה על איכות בשרשרת הערך שלאחר הייצור, טכנולוגיה לאיתור אלרגנים במזון), שינוי הרגלי צריכה או הפיכת מזון בריא לאטרקטיבי.

לרשימת הפרויקטים הפעילים המממנים את החוקר האמריקאי על ידי NIFA ואפשריים לשת”פ עם חוקרי אקדמיה מישראל לחץ כאן.

תנאי סף

כמפורט בהוראות מסלול ההטבה ומסלול משנה ב’ או מסלול משנה ג’, לפי העניין.

קריטריונים להערכת בקשה

כמפורט בהוראות מסלול ההטבה ומסלול משנה ב’ או מסלול משנה ג’, לפי העניין.

אופן הגשת הבקשה

  1. ניתן להגיש בקשות עד לתאריך 03.08.2025, בשעה 12:00 בצהריים. מובהר, כי לא תתקבלנה בקשות אשר תוגשנה לאחר מועד זה.
  2. יש לקרוא בעיון את הוראות מסלולי ההטבה ומסלולי המשנה וכן את הנהלים הרלוונטיים, ולוודא עמידה בתנאי הסף המפורטים בנוסחם המלא. 
  3. יש למלא אחר ההנחיות המפורטות בהוראות מסלול ההטבה ומסלולי המשנה, הנהלים הרלוונטיים והודעה זו. 
  4. יש להגיש את הבקשה באזור האישי על גבי טופס הבקשה של מסלול המשנה הרלוונטי.
  5. יש לעקוב אחר דף קול קורא זה, אשר בו יפורסמו עדכונים בנוגע לשני הליכים, אם יהיו. 
  6. אין באמור בהודעה זו משום התחייבות לאישור בקשה כלשהי אשר תוגש במסגרת מי מההליכים. 

לפרטים נוספים ויצירת קשר

לשאלות כלליות ושאלות על אופן הגשה הבקשה באזור האישי, ניתן ליצור קשר עם מערך הלקוחות בדוא”ל: [email protected] או בטלפון 03-7157900 בימים א’-ה’ בשעות 8:30-16:30
לפניות בנוגע למסלול ניתן ליצור קשר עם זירת תשתית טכנולוגית בדוא”ל: [email protected]
פניות עבור קרן קמ”ח, ניתן ליצור קשר עם מתאם המחקר, מר’ חיים קץ בדוא”ל: [email protected]

תכולת הבקשה

הבקשה, על נספחיה, תכלול התייחסות ומענה, בין היתר, להיבטים הבאים המפורטים להלן. מובהר, כי אין מדובר ברשימה סגורה והאמור מהווה רק חלק מהנדרש במסגרת טופס הבקשה. ניתן ומומלץ להרחיב ולהתייחס לסוגיות נוספות שאינן כלולות ברשימה זו. 

  1. יש לפרט בבקשות של מחקר יישומי באקדמיה ובמחקר יישומי בתעשייה את נושא התוכנית והתאמתו לדרישות הקול הקורא, ובכלל זה צירוף האישור שניתן על-ידי המכון הלאומי האמריקאי למזון וחקלאות (NIFA) להוספת שיתוף הפעולה עם המבקש במסגרת ביצוע תוכניתו של המוסד הזר האמריקאי. לפניות לטובת הגשת האישורים ל-NIFA – יש לפנות לנציג קרן בארד אשר פרטיו מופיעים לעיל.
  2. יש לפרט בסעיפי תקציר מנהלים ופירוט המחקר בטופסי הבקשות את הפעילות המשותפת ומידת הסינרגיה בין קבוצות המחקר הישראלית והאמריקאית לפיתוח המשותף של הטכנולוגיה או העברתה לתאגיד לתחומי הקול הקורא במזון ותזונה.

כל האמור כאן, לרבות לעניין הגשת הבקשות, בחינתן, ההחלטה בדבר אישור או דחיה של בקשות, מתן הטבות והחובות והזכויות של מקבל הטבה, כגון בקשר לידע וקניין רוחני, דיווח ותשלום תמלוגים, יהיו בהתאם לאמור בהוראות חוק החדשנותמסלול ההטבה, מסלולי  המשנה וכן הנהלים שנקבעו מכוחם (לרבות אלו המופיעים באזור נהלי מסלול משנה מחקר יישומי בתעשייה ומסלול משנה מחקר יישומי באקדמיה).