תכנית ביידן: הזדמנויות עסקיות לחברות ישראליות שלא כדאי לפספס

נופר חמרני | 09.06.21

בסוף מרץ 2021, נשיא ארה”ב ג’ו ביידן הכריז על תוכנית ממשלתית בסך 2 טריליון דולר לשיקום כלכלת ארה”ב דרך השקעה בתשתיות תחבורה, בנייה, קלינטק וקליימטק, וטיפול באוכלוסיות מוחלשות. גם אם התוכנית לא תאושר בקונגרס האמריקאי במלואה, התוכן מסמן לארגוני ממשלה ולשוק הפרטי טרנדים טכנולוגיים שארה”ב מנסה לקדם ויכולים להוות הזדמנות עסקית גם לחברות ישראליות בשוק האמריקאי.


הזדמנות עסקית לסטרטאפים ישראלים בתחום התחבורה

מעל 600 סטארטאפים ישראליים עוסקים בתחום התחבורה אשר נמצא במגמת פיתוח בעשור האחרון ועכשיו קיבל דחיפה נוספת כחלק מתוכנית ביידן. במסגרת התכנית יושקעו הסכומים הבאים:

  1. 174 מיליארד דולר יושקעו ברכבים חשמליים.
  2. יינתנו מענקים ותמריצים לחברות וארגונים ציבוריים לבניית רשת של 500,000 תחנות טעינה.
  3. יושקעו 85 מיליארד דולר בתחבורה ציבורית.
  4. 122 מיליארד דולר ברכבות, שדות תעופה ונמלים.

כך שטכנולוגיות בתחום התחבורה נחוצות וחברות יכולות לנצל את התוכנית כמומנטום לפיתוח והתרחבות. למרות שהתוכנית מתמקדת על כלכלת ארה”ב ותמיכה בחברות מקומיות, חברות ישראליות יכולות לנצל את ההזדמנות העסקית לשלב טכנולוגיות שלהן בתחום לשיפור מוצרים של חברות אמריקאיות ובכך להנות גם כן מהתוכנית ולהרחיב את פעילותן בארה”ב.

הזדמנויות עסקית לסטארט אפים ישראלים בתחום הבנייה

בנוסף לתשתיות התחבורה, התוכנית שמה דגש על תשתיות בנייה כדי לשפר את מצב ארה”ב בתחום, אשר נמצאת במקום 13 בעולם במצב התשתיות (על פי דוח הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2019).
 ענף הבנייה והתשתיות שרובו עדיין עובד בצורות מסורתיות החל לעבור שינוי טכנולוגי, וכבר ניתן לראות צמיחה משמעותית בישראל עם מעל ל-175 סטארטאפים והשקעות של יותר מ-900 מיליון דולר בחמש השנים האחרונות.
חברות ישראליות בתחומי חומרים, שיטות וטכנולוגיות בנייה יכולות להמשיך לצמוח בעזרת התוכנית האמריקאית בסך 493 מיליארד דולר לחידוש ובניית כבישים, גשרים ובניינים.
לחברות בתחומי בטיחות, פיקוח ובקרה גם כן יש אפשרות לנצל את ההזדמנות העסקית לחדור לשוק האמריקאי בו יושקעו 70 מיליארד דולר לבטיחות בכבישים ושיפור חוסן תשתיות.


על חברות ישראליות בתחומי תחבורה, בנייה, קלינטק, קליימטק וטיפול באוכלוסיות מוחלשות, לנצל את ההזדמנות ולקדם שיתופי פעולה עם ארה”ב כדי לרכב על הגל.

אנחנו גם באינסטגרם

תחומי השקעה נוספים בתוכנית ביידן:

בנוסף לתחומי התשתיות הקלאסים בהם עוסקת תוכנית ביידן, היא מתייחסת גם לתחומי הקלינטק וקליימטק ומתכוונת להשקיע 200 מיליארד דולר בתחומים הבאים:

  1. תשתיות אנרגיה.
  2. אנרגיות מתחדשות.
  3. חידוש מערכות מים.
  4. פיתוח טכנולוגיות להתמודדות עם משבר האקלים.

בישראל קיימות מעל ל-300 חברות קלינטק וקליימטק המפתחות טכנולוגיות בתחומי יעילות אנרגיה, מערכות מים ותחליפי דלק. 
הסביבה הרגולטורית והצורך במימון משמעותי לפרויקטים מאפיינים את תעשייה זו ומקשים על פיתוח ומכירות טכנולוגיות חדשות, ובכך מתחזק הצורך בשיתופי פעולה. לכן, לשילוב טכנולוגיות של חברות ישראליות בפרויקטים בארה”ב שמקודמים על ידי תוכנית ביידן יש חשיבות משמעותית בעזרה להתאים את פתרונותיהן לרגולציה האמריקאית, למנף מימון ולהצטרף למאבק העולמי במשבר האקלים. 

הזדמנויות עסקיות בתחום הבריאות:

בתחום הבריאות תוכנית ביידן ממוקדת בהרחבת גישה לטיפול בקשישים ובאנשים עם מוגבלויות בבית ובקהילה עם השקעה של חמישית מסך כלל התוכנית – 400 מיליארד דולר. למרות שמדובר בנושא יחסית ספציפי משאר התוכנית, מגוון תחומי טכנולוגיה יכולים להיות רלוונטיים, מדיאגנוסטיקה מרחוק ועד טכנולוגיה מסייעת. עם הזדקנות הגיל הממוצע בעולם ועליית המודעות לחשיבות הנגישות לאנשים עם מוגבלויות, פוטנציאל השוק בתחום עומד על כ–58.4 מיליארד דולר בשנת 2021 בארה”ב בלבד (IBISWorld), וחברות ישראליות רבות יכולות לנצל את ההזדמנות ולהתאים את הטכנולוגיות שלהן על מנת לענות על צרכים אלו. 

זה הזמן לחברות ישראליות לזהות את ההזדמנות העסקית ולפרוץ קדימה.

למרות שתכנית ביידן עדין נמצאת בגדר הצעה, היא שיקפה לשוק האמריקאי לאן נושבת הרוח, ועל חברות ישראליות בתחומי תחבורה, בנייה, קלינטק, קליימטק וטיפול באוכלוסיות מוחלשות, לנצל את ההזדמנות ולקדם שיתופי פעולה עם ארה”ב כדי גם כן לרכב על הגל.

*לעזרה במציאת שותפים אמריקאים פוטנציאלים ניתן לפנות למערך הבינלאומי ברשות החדשנות ומערך הנספחים הכלכליים בחו”ל.

למידע על הזדמנויות לשיתופי פעולה בינלאומיים קיראו על המסלולים הבינלאומיים שלנו.


נופר חמרני
נופר חמרני מנהלת יחידת אסטרטגיה ואופרציה במערך הבינלאומי
מומחית פיתוח עסקי בינלאומי ואחראית על תכנון ומימוש אסטרטגית המערך הבינלאומי של רשות החדשנות כולל ניהול תוכניות תמיכה בינלאומיות לחדשנות טכנולוגית, יצירת הזדמנויות חדשות לשיתופי פעולה בינלאומיים, ועזרה בפיתוח עסקי ומציאת שותפים סינרגתיים לחברות ישראליות.

עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך