*נכתב בשיתוף עם נועה יפה, מנהלת פיתוח עסקי ברשות החדשנות.
אחת התעשיות הגדולות המשפיעות על משבר האקלים בעולם היא ענף המזון מן החי. מעבר לפגיעה המוסרית בבעלי החיים, התעשייה אחראית על כ-15% מפליטות גזי החממה וכרבע מזיהום המים המתוקים בעולם (!) בנוסף תעשייה זו היא הגורם המשמעותי ביותר לשימוש בקרקעות שהולכות ואוזלות. למעלה משליש מהיבולים בעולם משמשים להאכלת בעלי חיים, בעוד ש-820 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מרעב והמספרים האלו רק הולכים ועולים.
סיבות שונות ומגוונות אלו, הובילו את האדם לחפש תחליפי מזון בעיקר לבשר וחלב. הצורך לאתר ולפתח מזונות חדשים בעלי השפעה סביבתית מופחתת וצריכה אנרגטית נמוכה, תפס בשנים האחרונות תאוצה.
על פי מחקר שהתפרסם ב-Crunchbase, שוק התחליפים למזון מן החי הינו מהצומחים ביותר בעולם והוא צפוי להגיע לגודל שוק של 290 ביליארד דולר עד לשנת 2035.
גם בישראל, תחום החלבון האלטרנטיבי צובר תאוצה עם פעילות יזמית נמרצת המבוססת על יסודות של חדשנות טכנולוגית, מדע ומחקר. כיום קיימות בישראל מעל ל-100 חברות העוסקות בתחום. 40% מהן נחשבות לחברות סטארטאפ המפתחות טכנולוגיות חדשניות בעלות פוטנציאל לעצב את עתיד התזונה האנושית בעולם. סכום ההשקעות בחברות חלבון אלטרנטיבי צמח פי שמונה בשנים האחרונות והגיע עד 114 מיליון דולר בשנת 2020 (מתוך נתוני GFI, 2021).
לישראל ההזדמנות להיות מובילה עולמית בתחום החלבונים האלטרנטיביים, ורשות החדשנות, המופקדת על מדיניות החדשנות, מעודדת פעילות חברות לאורך הדרך כחלק מאסטרטגיה מקיפה לטיפול וקידום תחום טכנולוגיות האקלים בישראל.
תפקיד הרשות לקדם את משאב החדשנות בישראל, תוך יצירת תשתיות עבור תעשיית ההיי-טק, ובדגש על הטמעת חדשנות בתעשיית הייצור. תמיכה זו נעשית באמצעות מענקים לחברות משלב הרעיון הראשוני או ממחקר באקדמיה, דרך הקמת סטרטאפים וחברות צומחות ועד להקמת קו יצור חדש בישראל!
אחת הפעילויות המשמעויות שאנו מובילים בתחום הפודטק היא מסלול החממות ומסלול מעבדות. במסגרתם קיימות ארבע חממות ומעבדות, בתמיכת הרשות, אשר מלוות יזמות/ים וחברות בתחילת דרכם. החממות שמופעלות על ידי תאגידים גדולים כדוגמת שטראוס, תנובה טמפו ועוד, מסייעות ליזמות/ים המעוניינים להקים סטארטאפ על בסיס רעיון טכנולוגי חדשני, על ידי מתן מענקים ומסגרת תומכת להקמת החברה ופיתוח הרעיון לכדי מוצר מסחרי. לאחר הבשלת המוצר להעברה לייצור, חברות נתמכות על ידי מסלול “מעבר מפיתוח לייצור” ובו מפותח תהליך הייצור ההמוני להקמת קו ייצור בישראל.
בישראל מתפתח אקו-סיסטם מוביל בתחום החלבון האלטרנטיבי, רשות החדשנות פועלת לאפשר ולמצב את מדינת ישראל כמובילה עולמית טכנולוגית בסקטור זה.