דבר שר הכלכלה והתעשייה

חה”כ אלי כהן

החדשנות הישראלית היא מודל לחיקוי בעולם כולו. משלחות מכל העולם באות חדשות לבקרים ללמוד מאיתנו על אקו-סיסטם החדשנות המופלא בישראל, ולהבין כיצד מדינה קטנה של כ-8.5 מיליון תושבים הפכה למובילה עולמית בתחום זה. 

היזמות הטכנולוגית פורצת הדרך בישראל, שמימדיה ביחס לגודל הכלכלה כולה יוצאי דופן, זיכתה אותנו בצדק בכינוי אומת ההזנק (Start-up Nation). אכן, זו טבעה של החברה הישראלית – חדשנית, יזמית  ובטוחה ביכולתה להוביל ולשנות את המציאות בה אנו פועלים.

ישראל אף הייתה חלוצה בהפנמת חשיבות המו”פ והחדשנות לשגשוג המדינה. כבר לפני כ-45 שנה, עם הקמת לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה, פעלנו ליצירת שיתוף פעולה בין הממשלה לסקטור הפרטי במטרה לקדם תהליכי מו”פ וחדשנות במשק. כל זאת מתוך הבנה שהשקעה בחדשנות היא המפתח לצמיחה כלכלית בת קיימא וליצירת פריון וערך כלכלי אדיר. אולם, ערכה של חדשנות אינו כלכלי בלבד, אלא יש לה גם השפעה מדינית רבת ערך: עבור מדינות רבות בעולם, ישראל מייצגת יעד ראשון במעלה לשיתופי פעולה בנושאי מדע וטכנולוגיה.

דוח החדשנות אותו מפרסמת רשות החדשנות מדי שנה כבר הפך למסורת מבורכת. הוא מקיף את מכלול ההישגים והאתגרים של החדשנות בישראל ומסמן את הכיוון אליו אנחנו שואפים. בכך ממלאת הרשות את ייעודה כגוף האמון מחד על ייעוץ לגיבוש מדיניות חדשנות ומאידך על ביצוע יעיל ואיכותי של מדיניות זו. בדוח זה תוכלו לקרוא על ההישגים של אומת ההזנק בשנה האחרונה לצד האתגרים העומדים בפנינו.

רשות החדשנות מהווה נדבך חשוב ומרכזי בפעילות משרדי. אני משוכנע שבהובלת רשות החדשנות, משרד הכלכלה והממשלה כולה נעמוד בשנים הקרובות באתגרים המרכזיים העולים מהדוח ובפרט, נשמור על ההובלה הישראלית בחדשנות טכנולוגית במקביל לרתימתה לתעשייה בישראל בכללותה, ובמיוחד באזורי הפריפריה.

בברכה,

שר הכלכלה והתעשייה, חה”כ אלי כהן

דבר המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה וראש רשות החדשנות (בפועל)

נחום איצקוביץ
 

אנחנו מתכבדים להגיש את דוח “חדשנות בישראל – תמונת מצב 2017”.
רשות החדשנות הוקמה לצורך קידום חדשנות ומו״פ בתעשייה הישראלית כולה, ובתעשיות עתירות ידע בפרט, תוך התאמה מתמדת של פעילותה וזמינותה לצרכים המשתנים של המשק. מנהלי ועובדי רשות החדשנות, ובראשם מנכ״ל הרשות אהרן אהרן, פועלים בערוצים רבים ומגוונים במסגרת זירות הרשות כדי להגשים מטרות אלה. הדוח המוגש לכם נותן ביטוי הולם לפעילות ברוכה וענפה זו.

בימים אלו עוסקים מנהלי ועובדי הרשות, יחד עם מועצת הרשות, בגיבוש אסטרטגיית הפעולה של רשות החדשנות לשנים הבאות. לנגד עינינו עומדים האתגרים הכרוכים בקפיצת מדרגה נוספת של מערכת החדשנות הישראלית, לצד הנכסים הרבים שבידינו וההזדמנויות החשובות שניתן למנף למען התעשייה כולה. מדינת ישראל ידעה בעבר לקבל החלטות משמעותיות שהביאו להישגים מרשימים והזניקו את תעשיית ההיי-טק קדימה. מיתוג מדינת ישראל כסטארט-אפ ניישן, שצמח בעקבות הישגים אלה, מהווה מודל לחיקוי לאומות העולם.

עלינו לשמור על מעמד זה ולהעמיד לרשות התעשייה את כל המשאבים הנדרשים לשם כך, בהיבטי מימון, מיסוי, הון אנושי, קשרים עם מוסדות אקדמיים ומכוני מחקר בישראל ובעולם ועוד. לצורך כך, על משרדי הממשלה האמונים על קידום החדשנות בישראל, ובפרט משרד האוצר ומשרד הכלכלה והתעשייה המופקד על רשות החדשנות, להירתם למשימה. במסגרת זו, שיתופי פעולה בין היחידות השונות במשרד הכלכלה והתעשייה, בניצוחם של שר הכלכלה והתעשייה והנהלת משרדו, הם חיוניים ביותר. בכלל זאת, על רשות החדשנות לפעול יחד עם הרשות להשקעות בקידום מינוף המו”פ בישראל לכדי ייצור מתקדם; לסייע במשותף עם מנהל סחר חוץ בקידום הזדמנויות ייצוא לתעשייה הישראלית, ולקדם מדיניות כוללת לעידוד חדשנות ומו”פ בישראל עם לשכת המדען הראשי, המכהן גם כיושב ראש רשות החדשנות.

אני מאמין, כמצוין במקורותינו :הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ )תהילים קכו, ה)

בהזדמנות חגיגית זאת אני גאה לברך את המדען הראשי ויו”ר רשות החדשנות הנכנס, ד”ר עמי אפלבום. בחודשים האחרונים מאז “נקראתי לדגל” זכיתי לעמוד בראשו של גוף מרתק זה במקביל לתפקידי כמנהל רשות ההשקעות. לבקשת השר, נרתמתי למשימה זאת בשמחה והזדמן לי לתרום לא מעט מהניסיון הרב אותו צברתי לאורך השנים. אני מאחל לעמי, ידידי, הצלחה רבה בתפקידו החשוב וסמוך ובטוח כי התפקידים הרבים אותם מילא לאורך הקריירה שלו יהוו נכס אמיתי לתעשייה עתירת הידע הישראלית.

בברכת שנה טובה וברוכה,
נחום איצקוביץ
המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה וראש רשות החדשנות (בפועל)

דבר מנכ”ל רשות החדשנות

אהרן אהרן 

כאשר החלטתי לפני כשנה להצטרף לרשות החדשנות כמנכ”לה הראשון ולוותר על אחד התפקידים הנחשקים במשק הישראלי (מנכ”ל אפל ישראל), הנסתר עבורי היה רב על הגלוי. כעבור מעט יותר מחצי שנה בה אני מקדיש את מלוא מרצי לעבודתי ברשות, תחושת המסתורין התחלפה בתחושת שליחות. אין דומה לעוצמת האחריות המלווה אותי יום יום בבואי למלא את משימת הרשות – שימור וחיזוק עוצמת קטר ההיי-טק, בד בבד עם רתימתו לקרונות התעשייה והחברה האחרים.

המשימה שהוטלה עלינו אכן מאתגרת במיוחד. לא רק סיוע למאות חברות בשנה לפתח טכנולוגיות מתקדמות – על חלקן ניתן לקרוא חדשות לבקרים בסיפורי ההצלחה המדהימים של ההיי-טק הישראלי – כי אם גם שילוב מעגלים רחבים יותר של המשק הישראלי בעולמות החדשנות הטכנולוגית. מעגלים אלה נוגעים לאוכלוסיות שנמצאות בייצוג חסר בהיי-טק הישראלי, ובעיקר נשים, ערבים, חרדים ועובדים מבוגרים, אך גם בתעשיות מסורתיות שטרם אימצו חדשנות כאסטרטגיה עסקית.

כדי לעמוד במשימות אלה חולקה הרשות למבנה של זירות חדשנות, לצד יחידות מטה, המופקדות על משימה וקהל לקוחות מוגדרים. זאת במטרה להתאים את כלי התמיכה לאתגרים ולצורכי החברות והיזמים, כמו גם לשפר את השירות ללקוחותינו. זירות החדשנות של הרשות משקפות את מעגל החיים המלא של היזמים והחברות – מהחוקר באקדמיה שמחפש את השותף התעשייתי להפיכת המחקר פורץ הדרך ליישום, דרך היזם הבודד עם הרעיון והתעוזה להסתכן ולהצליח, עבור בעובדים בחברות הזנק שמשקיעים את מרצם ויכולותיהם בפיתוח טכנולוגיה חדשנית שתשנה את חיינו, או החברה שכבר פרצה אל השוק ונמצאת בשלבי הצמיחה וההתרחבות שלה, וכלה בחברות בינלאומיות מובילות המבקשות להשקיע ולהפיק את המיטב מהאקו-סיסטם החדשני, הייחודי והחזק של ישראל. תפקידנו הוא להעניק את התמיכה המיטבית לכל הגופים הללו ובכל התחומים הטכנולוגיים – תוכנה, אלקטרוניקה, מדעי החיים, אנרגיה, טכנולוגיות ייצור ועוד.

הרשות הינה גוף ציבורי, המשקיע את כספי המסים של תושבי ישראל במטרה לחזק את הכלכלה הישראלית. אני רואה חשיבות עליונה בשימוש חכם ויעיל בכל שקל של משלם המיסים הישראלי המושקע על ידינו. לכן, שמחתי למצוא ברשות קבוצה מקצועית ומסורה של משרתי ציבור, המשקיעה מאמץ ומבצעת עבודה באיכות גבוהה ומתוך תחושה עמוקה של שליחות. אני משוכנע שעם קבוצה איכותית זו של הרשות נצליח לעמוד במשימותינו בשנים הקרובות.

בשנה זו אף נפרדנו מכמה עובדים וזה המקום לציין שלושה מהם שפרשו לגמלאות: לידיה לזנס שכיהנה בתפקידה האחרון כסגנית המדען הראשי לתקצוב ופרשה לאחר 40 שנה בלשכת המדען הראשי; יעקב פישר, שניהל בעשור האחרון את תוכנית תנופה; ואילן פלד, שפורש לגמלאות לאחר כ-20 שנה שבהן הוביל את מנהלת מגנ”ט (כיום זירת תשתיות טכנולוגיות). כולם היו משרתי ציבור מהמעלה הראשונה ותודתנו נתונה להם. בנוסף, השנה סיים אבי חסון, המדען הראשי היוצא, כהונה של שש שנים. לאבי שמורה מניית יסוד בהקמת הרשות ואנו מודים לו על כך.

לסיום, ברצוני להודות לחטיבת האסטרטגיה ולאגף השיווק והדוברות ברשות על הובלת תהליך הכתיבה, העריכה והפרסום של דוח זה. השתדלנו להגיש לקורא דוח נגיש, בהיר וממצה המפרט את האתגרים וההזדמנויות העומדים בפני מערכת החדשנות הישראלית. כולי תקווה שהצלחנו בכך.

בברכה,
אהרן אהרן
מנכ”ל רשות החדשנות

12.09.2023