ביקוש שיא לקרן יוזמה 2.0 של רשות החדשנות: 18 גופים מוסדיים בישראל יזכו במימון של כ 155 מיליון דולר להשקעה בקרנות הון סיכון המשקיעות בסטרטאפים ישראלים

31/07/2024

כל הגופים המוסדיים הגדולים בישראל בחרו להשתתף בקרן יוזמה 2.0 והגישו בקשות בגובה כחצי מיליארד דולר

התוכנית תגדיל את זמינות ההון עבור חברות סטארט-אפ ישראליות באמצעות השקעות  מוסדיים בקרנות הון סיכון הכוללות גם את המאצ’ינג הממשלתי. בין הגופים שזכו: אלטשולר שחם, הפניקס חברה לביטוח, הראל, כלל ביטוח, מנורה מבטחים, מור גמל ופנסיה, מגדל, מיטב דש ועוד.

קרן יוזמה של רשות החדשנות ומשרד האוצר, לתמרוץ השקעות הגופים המוסדיים בהייטק הישראלי, באמצעות קרנות הון סיכון ישראליות יוצאת לדרך: ביקוש יתר בהיקף כ 474  מיליון דולר ובחרו לגשת אליה כמעט כל הגופים המוסדיים בישראל. בכדי לתת מענה לביקוש היתר, מתוכנן לבצע פעימה שניה לקרן במסגרת שנת התקציב 2025.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’: “סקטור ההייטק הוא הקטר של המשק ואנו חייבים להבטיח את גיוון מקורות המימון שלו. הרבעון האחרון היה הטוב ביותר בהייטק מזה שנתיים אבל אנחנו לא עוצרים. התכנית שאנו משיקים ואותה יזמתי על רקע המלחמה, תמנף את כספי המדינה להשקעה של מיליארדים בקרנות הון סיכון המשקיעות בסטרטאפים ישראליים בשלבים מוקדמים. בנוסף, התכנית תחזק את מעורבות המוסדיים בשוק ההון סיכון הישראלי ותצמצם את התנודתיות והזעזועים הפיננסיים לסקטור זה בטווח הבינוני-ארוך. אנו נמצאים בתקופה בה צריך לתכנן אסטרטגיית יציאה ממלחמה לצמיחה, והשקעה חכמה בהייטק הישראלי היא מהצעדים הראשונים שאנו מקדמים.”

שרת החמ”ט גילה גמליאל: “זאת הבעת אמון ענקית בהייטק הישראלי: התוכנית תסייע להגדלת יציבות שוק ההון סיכון המקומי אל מול זעזועים ותנודות מאקרו-כלכליות, להגדלת המימון בשלבי השקעה מוקדמים של חברות הייטק ישראליות, ולהמשך בניית הממשקים בין המוסדיים לשוק ההון סיכון הישראלי –  וכל אלה לטובת המשך חיזוקה של הכלכלה הישראלית”.

ראש אגף התקציבים, יוגב גרדוס: “ מטרת תוכנית יוזמה 2.0 היא להגדיל את חלק ההשקעה המקומית בענף ההייטק וליצור יציבות בהשקעות לטווח ארוך. אנו שמחים מהביקוש הגבוה לתוכנית ומקווים שמטרות התוכנית יושגו לאורך זמן.

אלון סטופל, יו”ר רשות החדשנות: “ המשקיעים המוסדיים בישראל סומכים על ההיי-טק הישראלי. דווקא בזמנים בהם גיוס הון ברמה הגלובאלית נהיה מאתגר יותר, האקו-סיסטם הטכנולוגי והפיננסי בישראל משלבים ידיים לעידוד החוסן של ההייטק הישראלי. השותפות הזו מחזקת את הממשקים בין המוסדיים לקרנות הון סיכון ישראליות ומקרבת אותנו ליחסי ההשקעה של מוסדיים בהון סיכון בעולם. הקרן מייצרת ומשדרת וודאות ויציבות למשקיעים זרים, ובעתיד תרסן מחזורי האטה בשוק ההון סיכון. השקת יוזמה 2.0 היא מהלך אסטרטגי אחד משורה של צעדים בהם נקטה הרשות מאז ה-7.10 במגוון ווקטורים על מנת לוודא, בין היתר, הזרמת הון לתעשייה להמשך מו”פ, השקעות בחברות המפתחות טכנולוגיה עמוקה בשלבים ראשונים, ויצירת חממות חדשות להנבטת סטרטאפים ב- Venture Creation”.

מנכ”ל רשות החדשנות, דרור בין: “אנחנו יוצאים לדרך חדשה ביחסי המוסדיים וההייטק הישראלי! קרן יוזמה תתמרץ התחייבויות השקעה של הגופים המוסדיים בקרנות ישראליות במהלך 18 החודשים הקרובים, במטרה למנוע תרחיש של קיפאון בהשקעות ה early stage  בישראל. הקרן תחזק את השותפות ותאיץ את שיתופי הפעולה בין המוסדיים לקרנות הון סיכון ישראליות, ובכך תמתן משברים עתידיים בשוק ההון סיכון. מדובר במהלך אסטרטגי של הרשות, בו קרן ההזנק החדשה משקיעה מענקים ישירות בסטארטאפים  וקרן יוזמה התומכת בקרנות הון הסיכון משלימות זו את זו, ונועדו להבטיח לחברות הייטק ישראליות בתחילת דרכן, במיוחד חברות בתחומי הטכנולוגיה העמוקה, סביבת מימון אופטימלית לשנים הקרובות. מימון המדינה לתוכנית דווקא בעת הזו מהווה עדות נוספת לאמון בתעשיית ההייטק הישראלית ולהכרה בחשיבותה למשק ולכלכלה בישראל”.

מטרת הקרן היא לתמוך בחברות הייטק ישראליות, להרחיב את הממשק בין המוסדיים לבין קרנות הון סיכון מקומיות כנהוג בשווקים מובילים בעולם, ולהגדיל את יציבות שוק ההון סיכון המקומי אל מול זעזועים ותנודות מאקרו-כלכליות. כתוצאה מהתוכנית היקף השקעות המוסדיים בקרנות הון סיכון ישראליות צפוי לגדול, ועל-ידי כך תגדל גם זמינות ההון עבור חברות הייטק ישראליות.

הקרן מיועדת לגופים מוסדיים כגון: חברות ביטוח, קרנות פנסיה וקופות גמל, ומציעה מנגנון הטבה ייחודי של הגדלת תשואה על השקעותיהם בקרנות הון סיכון ישראליות ב-18 החודשים הקרובים. המסלול הינו מסלול ירוק  ללא התערבות הרשות בשיקולי ההשקעה של המוסדיים או של מנהלי קרנות הון הסיכון, שיוכלו להשקיע את הכסף על-פי מדיניות ההשקעה שלהם.

הביקוש לתוכנית היה גדול ביותר ומוכיח כי למוסדיים יש אמון בהייטק ובחדשנות הישראלית.
להלן הגופים שזכו:

  • אלטשולר שחם גמל ופנסיה בע”מ
  • אגודה שיתופית של עובדי התעשייה האווירית לניהול קופות גמל בע”מ
  • אנליסט
  • הפניקס חברה לביטוח
  • הראל
  • הנדסאים וטכנאים – חברה לניהול קופות גמל בע”מ
  • החברה לניהול קרן ההשתלמות להנדסאים וטכנאים בע”מ
  • יהב אחים ואחיות – חברה לניהול קופות גמל בע”מ
  • רעות חברה לניהול קופות גמל בע”מ
  • כלל חברה לביטוח בע”מ
  • מנורה מבטחים ביטוח בע”מ
  • מיטב דש גמל ופנסיה בע”מ
  • מור גמל ופנסיה בע”מ
  • מגדל חברה לביטוח בע”מ
  • קרנות השתלמות למורים ולגננות – חברה מנהלת בע”מ
  • עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות (3 קרנות)

מנגנון הטבה זה דומה למנגנון תוכנית “יוזמה” ההיסטורית משנות ה- 90′, התוכנית לה מיוחסת התנעת תעשיית ההון סיכון הישראלית. הרשות תיתן מאצ’ינג על השקעת מוסדיים בקרנות הון סיכון ישראליות במסגרת התוכנית, ותוותר, באופן מלא או חלקי, על חלקה היחסי בתשואה מההשקעה בקרנות, ובאמצעות כך תגדיל את התשואה של המוסדיים מאותן השקעות. התוכנית היא במימון המדינה, מוכוונת upside, מכיוון שקיים אמון מלא ביכולתה של תעשיית ההייטק הישראלית לצלוח גם המשבר הנוכחי ולהמשיך ולהוות את קטר הצמיחה של המשק והכלכלה הישראלית.

 במועד לבחירתו יוכל המוסדי “לקנות החוצה” את הרשות: ב-4 השנים הראשונות מיום ההשקעה בקרן המוסדי יוכל לקנות את חלקה של המדינה בריבית שנתית מצטברת של 1%, לאחר 4 השנים הראשונות, המוסדי יוכל לקנות החוצה את הרשות בריבית שנתית מצטברת של 5% (רטרואקטיבית מיום ההשקעה הראשון בקרן), במידה והקרן הפסדית – הרשות תישא בהפסד יחד עם המוסדי בשיעור יחסי לחלקה בהשקעה. תמרוץ נוסף יינתן למוסדי אשר משקיע בקרן הון סיכון אשר עיקר השקעותיה בחברות עם טכנולוגיות עמוקות (דיפטק).