כמענה לאתגרי כוח אדם מיומן להייטק - 10 גופים מפעילים ו-1000 בוגרי אקדמיה והכשרות חוץ אקדמיות עתידים להשתלב בפרויקטים ולצבור ניסיון מעשי בתקציב כולל של 48 מיליון ₪ - תכנית ההתנסות המעשית של ג'וניורים בחברות הייטק יוצאת לדרך

31/12/2023

רשות החדשנות אישרה במסגרת תכנית “הזנק להייטק” מימון התנסויות מעשיות בחברות הייטק. המועמדים ישובצו בחברות הייטק לתקופה של 6 חודשים ומעלה במהלכה יבצעו פרויקטים משמעותיים ויצברו ניסיון מעשי.

חנן ברנד, סמנכ”ל חטיבת הזנק: “בשנה האחרונה בוגרי הכשרה רבים, כולל בוגרי אקדמיה שהיו משתלבים בתום לימודם בתעשייה בקלות נקלעו לקושי אמיתי בהשתלבות בתעשייה. התכנית תסייע למועמדים להשתלב בחברות הייטק לתקופת התמחות מעשית שתארך לפחות חצי שנה. התכנית תיתן דגש רב על שילוב אוכלוסיות בייצוג חסר, בדגש על החברה החרדית והערבית, יוצאי אתיופיה ואנשים עם מוגבלות”.

בתכנית החדשה יושקעו בסה”כ 48 מיליון ₪ מתוכם כ19.5 מיליון ₪ במימון רשות החדשנות, הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי במשרד ראש הממשלה והרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית במשרד לשוויון חברתי (במסגרת תוכנית החומש 550 “תקאדום” לעידוד כניסה לענף ההייטק בחברה הערבית).

על פי רשות החדשנות פוטנציאל הבוגרים במסלול זה עומד על 1000 מועמדים שיבצעו הכשרה מעשית. הרקע לתכנית, שמוגדרת כפיילוט, הינו הירידה הדרמטית בכמות המשרות הפנויות בהייטק שיצר אתגר משמעותי בשילוב הון אנושי מיומן ומאוכלוסיות בייצוג חסר במיוחד. דו”ח רשות החדשנות 2023 הראה כי ההיי-טק הישראלי עדיין מורכב ברובו מגברים יהודים שאינם חרדים. 66% מהשכירים בענף הם גברים ו- 34% הן נשים, התפלגותם המגזרית של השכירים והשכירות מראה כי רק 1.5% מהם גברים ערבים, 0.8% גברים חרדים, 2.2% נשים חרדיות ו-0.5% נשים ערביות.

התכנית תופעל בפריסה גאוגרפית רחבה ע”י גופים מפעילים וחברות הייטק שמעוניינים לקלוט עובדים להתמחות מעשית. השאיפה היא שהפעילות תאפשר לג’וניורים ניסיון מעשי ודריסת רגל בתעשייה, כזו שתסייע להם בעתיד במציאת עבודה באמצעות תיק עבודות ופרויקטים מעשיים בשילוב כישורים רכים שינתנו במהלך ההכשרה המעשית.

ראש הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית, חסאן טואפרה: “אחד הפערים הגדולים ביותר כיום בתחום התעסוקה בחברה הערבית הוא ”שער הכניסה” להייטק.  מסיימי התארים בתחומי הטכנולוגיה מתקשים מאוד במציאת משרת ג’וניור או מעסיק שיעניק להם את ההזדמנות למשרה ראשונית בתחום, דבר המהווה חסם אמיתי המאלץ אותם לעסוק בתחומים אחרים, ולבסוף להיפלט ממערכת התעסוקה בתחומי הטכנולוגיה. מטרת הקול הקורא החדש שמשיקה רשות החדשנות היא הכשרת אותם ג’וניורים במשרת התמחות, אך בתשלום ובהיקף של משרה מלאה, ובכך ליצור מסלול בו שני הצדדים מרוויחים. ענף ההייטק הוא הקטר המניע את המשק הישראלי, ובכוונתו להשקיע את מירב המאמצים והמשאבים על מנת לוודא שהחברה הערבית לא תישאר מאחור”.

רועי אסף, ראש הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי במשרד ראש הממשלה שעליה מופקד סגן השר הרב אורי מקלב: “הרשות פועלת לקדם פיתוח כלכלי של המגזר החרדי. אני מברך על שיתוף הפעולה הפורה עם רשות החדשנות, שיתוף פעולה זה הינו אחד הכלים היעילים ביותר להשגת המטרה. המחסור בהתמחות מעשית הוא חסם משמעותי בתעשיית ההייטק, גם כשקיימת הכשרה מקצועית מתאימה. יש פוטנציאל כלכלי גדול במגזר החרדי, וכן יכולות למידה גבוהות, כפי שנוכחנו לאחרונה במבחני פיז”ה בהם הייתה הצלחה. הפרויקטים שתוקצבו יפתחו דלתות לציבור החרדי בפרט למשרות תחיליות (ג’וניורים) באמצעות סיוע ממשלתי ויביאו בשורה של ממש לטובת התקדמות ושגשוג.

הגופים שזכו במסגרת הקול הקורא:
  • קמביום: בית התוכנה המתמחה בפיתוח למערכות מובייל, דאטה ועוד המעסיק אוכלוסיות בייצוג חסר.
  • אמדוקס: שילוב צעירים על הרצף האוטיסטי ללא ניסיון תעסוקתי בתפקידים טכנולוגיים.
  • PLACE IL: מענה מותאם לצרכי תעשיית ההייטק שכולל תהליכי מיון וסינון מועמדים לשילוב אוכלוסיות בייצוג חסר.
  • עמותת תפוח ועמותת ידידי עתידים: לשילוב בחברות הייטק בינוניות וחברות הזנק קטנות של צעירים וצעירות מהאוכלוסייה בפריפריה החברתית גאוגרפית.
  • Rachip וקרן קמח: הכשרות מעשיות טכנולוגיות עבור נשים וגברים מהחברה החרדית. במימון הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי במשרד רוה”מ.
  • Itworks ו-טק קריירה: מענה מותאם לשילוב בתעשיית ההייטק עבור האוכלוסייה הערבית ויוצאי העדה האתיופית.
  • Infinity labs: הכשרות מעשיות בחברות הייטק מובילות במשק.