הוכרזו שישה זוכים לעידוד יזמות ותעסוקת הייטק בחברה הערבית

07/12/2022

במסגרת התכנית תתמוך רשות החדשנות בהקמה של 3 מרכזי חדשנות, 2 מאיצים טכנולוגיים ומועדון אנג’לים שממוקד בהשקעות במיזמים מהאוכלוסייה הערבית.

רשות החדשנות והרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים הודיעו על בחירת 6 זכיינים בהליך התחרותי לעידוד תכניות יזמות ותעסוקת הייטק. במסגרת תהליך הבחירה, נבחרו מבין 24 המציעים, 3 קבוצות אשר יפעילו מרכזי חדשנות אשר תפקידם לעודד יזמות ותעסוקת הייטק בחברה הערבית, 2 קבוצות להפעלת מאיצים טכנולוגיים (אקסלרטורים) וקבוצה אחת שתפעיל מועדון אנג’לים לחברה הערבית בישראל. במרכזי החדשנות הזכיינים הנבחרים, יקבלו מענק תפעולי של עד 2 מיליון ₪ בשנה (בכל אחת מ 5 שנות הזיכיון), במאיצים מימון של עד 1 מיליון ₪ לשנה ובמועדון האנג’לים מימון של עד 900,000 ש”ח בשנה (בכל אחת מ 3 שנות הזיכיון).

דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: ” אף שהאחוז עדין נמוך מהממוצע הארצי, בשנים האחרונות אנו רואים מגמה חיובית של השתלבות גוברת של החברה הערבית בענף ההייטק. בתחום יזמות ההייטק לעומת זאת, מספר חברות ההזנק המוקמות על ידי יזמים ערבים עדיין נמוך מאוד בהשוואה לכלל האוכלוסייה, על אף הפוטנציאל הרב. הסיבות לכך מגוונות ונובעות בין היתר מחוסר ברישות (נטוורקינג), ריחוק פיזי ממרכזי ההייטק, חשש מלקיחת סיכונים, חוסר בגישה למנטורים ולמשקיעים, ובאופן כללי -העדר אקוסיסטם מקומי תומך חדשנות. התכניות שבחרנו- מרכזי החדשנות, המאיצים ומועדון האנג’לים, מורכבות מחברות טכנולוגיה, אקדמיה ושותפים מקומיים עם ערך מוסף משמעותי, ואנו מאמינים שהן יכולות ליצור שינוי משמעותי, יתנו הזדמנות לצעירים וצעירות ערבים להגשים את הפוטנציאל היזמי שלהם, ויאפשרו להגדיל את מספר חברות הזנק המונבטות בכל שנה בחברה הערבית, כחלק מחיזוק וגיוון כלל ההייטק הישראלי”

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של מגזר המיעוטים: “החלטת הממשלה 550, תוכנית תקאדום,  שמה לה ליעד לצמצם פערים בין החברה הערבית לחברה הכללית וזאת על מנת למצות את הפוטנציאל הכלכלי והחברתי של החברה הערבית. במסגרת ההחלטה ניתן דגש מיוחד לשילוב החברה הערבית בהייטק ועידוד היזמות הטכנולוגית. ששת הזכיינים שנבחרו, אשר חלקם ינוהלו על ידי גופים מהחברה הערבית מהווים בשורה ענקית ליזמים ויזמיות ערביות ויהוו כתובת עבורם לפיתוח הרעיונות החדשניים שלהם בעתיד הקרוב. אני בטוח שבתום החומש נראה גידול משמעותי בחברות ההזנק בחברה הערבית דבר שיביא תועלת גדולה לכלכלה ולחברה בכלל.”

ד”ר עמי אפלבום, יו”ר רשות החדשנות: “”שילוב החברה הערבית בתעשיית החדשנות הוא אינטרס לאומי לאור החוסר המתמשך בהון אנושי איכותי לתעשייה והפוטנציאל הגלום בחברה הערבית. לכן רשות החדשנות פועלת במלוא המרץ ובכל הכלים העומדים לרשותה ובכלל זה עידוד השקעות על ידי אנג’לים, הקמת מאיצים ומרכזי חדשנות בחברה הערבית ובהמשך עידוד הקמת תכניות הכשרה, Upskilling ועוד. הפוטנציאל הוא עצום ואסור לנו, כמדינה, לפספס אותו ומכאן המאמץ המשולב של כל השותפים בתכניות השונות – רשות החדשנות, המשרד לשוויון חברתי, הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של מגזר המיעוטים ומשרד האוצר. אני שמח כי המאמצים נשאו פרי וההצעות שהגישו היו איכותיות מאוד ויתרמו להאצת השילוב של החברה הערבית בתעשיית החדשנות בישראל.

הזוכים במסלול מרכזי חדשנות טכנולוגית:

1. מרכז החדשנות נורת’-מד נבחר להפעלת מרכז חדשנות בבקעת סחנין. בין השותפים להקמתו: קרן פורטלנד, חממת , MEDXחברת אלפא אומגא, גליל מחקר ביו-רפואי וחמישה בתי חולים ומרכזים רפואיים מובילים בצפון (זיו, פוריה, בני ציון, המרכז הרפואי לגליל, ובית החולים בנצרת). המרכז יתמקד בטכנולוגיות מדעי החיים, ויפעל לקידום מיזמים בתחומי המכשור הרפואי, הרפואה הדיגיטלית ובינה מלאכותית ליישומים רפואיים, פודטק ותוספי מזון. המרכז יספק מענה הוליסטי, חניכה ותמיכה מקצועית ליזמים טכנולוגיים, בעבודה צמודה עם הנהלת בתי החולים השותפים, מובילי החדשנות והקלינאים. בנוסף, המרכז יקים מרכז תעסוקה אשר יפעל ליצירת תעסוקה איכותית בהייטק ובביוטק עבור החברה הערבית בצפון.
  2. מרכז חאסוב לאבס שואף להוות קטליזטור שיוביל הטמעת כלים ומתודולוגיות מעולם היזמות, לצד הכשרות מקצועיות מעשיות, בקרב החברה הערבית בישראל. המרכז הוא שותפות של חאסוב, העמותה לקידום יזמות וטכנולוגיה בחברה העברית, עמותת תפוח, מאסצ’לנג’ ישראל, גמא מיו אחזקות (קבוצת עפיפי) והשקעות וקרן ההון סיכון וינטג’, קרן גלובלית המושקעת בקרנות הסיכון ובסטארט-אפים המובילים בעולם. המרכז ימוקם בערערה, בלב אזור המשולש בו שוכנות 6 ערים ערביות גדולות ו-23 כפרים, ובהם 300,000 תושבים. המרכז יציע תהליך יזמות רב שלבי הכולל ליווי מהשלב הראשוני ביותר של קידום יצירת רעיון (ideation) וגיבושו ועד לליווי מקצועי ואישי של מנטורים ויועצים מנוסים לקידום הרעיון הן במישור המחקרי-פיתוחי והן במישור העסקי-שיווקי, ותפעל לחשיפת המיזמים והסטארטפים בשלב הפרה-אקסלרציה ואקסלרציה לקהילת המשקיעים. בנוסף חאסוב לאבס תקיים הכשרות טכנולוגיות מתקדמות אשר יאפשרו השתלבות של בוגרי התוכניות בתעשיית הייטק הישראלית.
  3. מרכז פארק קאסם היי-טק בע”מ יוקם במטרה לשלב את החברה הערבית ביזמות ותעסוקה בהייטק הישראלי, ובפרט יקדם יזמות בתחום הרפואי והפרה-רפואי בכפר קאסם וברשויות מקומיות ערביות נוספות בסביבה. המרכז הוא שותפות של יחידת החדשנות העסקית ARC של בית החולים שיבא, הנתמכת על ידי קרן Triventures, חברת Basecamp, המרכז לטכנולוגיה חינוכית- MINDSET, עמותת “צופן”, חברת ההשמה טלנטים, וקרן JTLV. המרכז יפעל לקידום פעילות בתחום החינוך הטכנולוגי ולשילוב החברה הערבית בתעסוקה בהייטק הישראלי, באמצעות פיתוח הון אנושי מכוון הייטק ויצירת תשתית ראויה למקומות תעסוקה לטובת שילוב החברה הערבית בתעסוקה בענף ההייטק.

הזוכה במסלול מועדון אנג’לים:

1. מועדון חאסוב אנג’לס  הינו מועדון אנג’לים חדש אשר יוקם ע”י עמותת חאסוב ושישה בכירים מעולם ההייטק ההון הסיכון בישראל (יורם יעקבי, וליד עפיפי, פורסאן חוסיין, גיא הורוביץ, רון מוסקוביץ ויהל זילכה) המביאים עימם ניסיון מוכח של עשרות שנים בהשקעות וליווי במאות חברות הזנק. המועדון יחשוף את חבריו, משקיעים פרטיים יהודים וערבים (“אנג’לים”) להזדמנויות עסקיות להשקעה במיזמים טכנולוגיים מהחברה הערבית, ממגוון תחומים. אחד מהיעדים העיקריים של המועדון שיוקם הוא ליצור אימפקט נרחב, בסיס משקיעים איתן, כולל משקיעים חדשים מהחברה הערבית, ותוכנית פעולה רבת שנים במטרה לפתור את בעיית חסם הגיוס הראשוני (“פרי-סיד”) של מיזמים המוקמים על ידי יזמים ויזמות מהחברה הערבית. המועדון מתכנן לבצע בשנה הראשונה 3 השקעות, בשנה השנייה 4 השקעות, ובשנה השלישית השקעה בכ – 6 חברות בבעלות יזמים ויזמות מהחברה הערבית.

הזוכים במסלול מאיצים טכנולוגיים:

1. מאיץ ScienTech של אגודת הגליל, אשר יפעל בתחומי העמותה בשפרעם, ילווה יזמים ויקדם הקמת והצמחת חברות בשלבי Pre-seed ו-Seed בתחומי מדעי החיים, ביוקונברג’נס, אגריטק, פודטק, כלכלה מעגלית ואקלימטק. השותפים במאיץ כוללים אתARC  מרכז החדשנות של בית חולים שיבא, מורי ארקין אחזקות, חברת אגרוביקס,  אנטקי סנטר לריפוי בצמחים, NGT ועוד. המאיץ יסייע ליזמים אקדמאים מהחברה הערבית בהנבטת רעיונות בעלי חדשנות טכנולוגית ובסיס מחקרי ראשוני עד הקמת חברות הזנק וסיוע בצמיחתן כך שייצרו ערך משמעותי לאקוסיסטם היזמי בחברה הערבית.
  2. מאיץ initiateTAU יעודד יזמים/ות ערבים להקים סטארט-אפים במסגרת תכנית ייחודית בשילוב יזמים ערבים ויהודים. התכנית נסמכת על ניסיונם הרב של יוזמיה בהקמת והפעלת שתי תכניות קודמות : StartOno ו-jumpTAU וכן על התמיכה המקיפה של מוסד המחקר והיזמות – אוניברסיטת תל אביב. לבוגרי התכנית המתאימים תוצע האפשרות לטוס ארה”ב לסמינר היזמות של קרן מיראז’. התכנית תהיה פתוחה לכלל החברה הערבית ולבוגרי כלל המוסדות האקדמיים בישראל.