שיתוף הפעולה המחקרי-מדעי עם האיחוד האירופי בתוכנית "הורייזן 2020": מענקים מעל 440 מיליון אירו הוענקו ל- 890 חברות וחוקרים ישראלים עד סוף שנת 2016

22/03/2018

טקס הענקת אותות ההוקרה של ISERD, המנהלת הישראלית למו”פ האירופי, הפועלת מרשות החדשנות, יתקיים היום- ה’, 22, במרץ. בטקס יוענקו אותות הוקרה לחוקרים והחברות הישראליות הראשונות שזכו במענקי של “הורייזן 2020”, תכנית המחקר והפיתוח המשותפת של האיחוד האירופי וישראל עבור קולות קוראים שהתפרסמו בשנים 2016 ו-2017.

אלי כהן, שר הכלכלה: “קיימת  חשיבות רבה לשיתוף הפעולה המחקרי בין ישראל ואירופה. שיתוף פעולה זה, המתבצע באמצעות תכנית הורייזן 2020,  אינו מביא לישראל רק מימון למינוף תחום המחקר והפיתוח אלא מאפשר לנו להיות חלק מהזירה הבינלאומית של המדע והטכנולוגיה הנוכחית והעתידית.  תקציבי האיחוד האירופי מאפשרים לנו לקחת חלק במחקרים בינלאומיים, לשתף פעולה עם מגוון חוקרים באירופה ולקדם חדשנות בעלת השלכות יישומיות. תכנית זאת מעודדת שיתוף פעולה מדעי ותורמת במידה ניכרת לשמה של ישראל בעולם כמדינת חדשנות מחקר ופיתוח”.

ד”ר עמי אפלבום, המדען הראשי במשרד הכלכלה, יו”ר רשות החדשנות ויו”ר ועדת ההיגוי של איסרד ציין כי: תכנית המסגרת האירופית הינה תכנית מאוד תחרותית ששיעור ההצלחה בה עומד על כ- 14% בלבד, לפיכך זכיה בתכנית מהווה תו איכות ומצוינות לחוקרים ולחברות שהשיגו את המענק.  תכנית המסגרת האירופית מאפשרת לישויות רבות לקחת חלק בשיתוף הפעולה המיוחד הזה, הן בהגשה פרטנית והן בהגשה משולבת עם שותפים אירופים וליהנות ממענקי מימון נדיבים ומפתיחת דלת לשת”פ מחקרי ועסקי עם ישויות אירופיות. יש בתכנית כר נרחב של הזדמנויות ויתרונות ומנהלת ISERD פועלת באופן נמרץ על מנת להנגיש הזדמנויות בתכנית לקהלי היעד”.

פרופ’ יפה זילברשץ, יו”ר ות”ת, המתקצבת 50% מהשתתפות ישראל בתכנית ציינה כי:  “הורייזן 2020, כמו גם תכניות המסגרת הקודמות של הקהילה האירופית, היא תכנית בעלת חשיבות אסטרטגית ראשונה במעלה עבור מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. הישגי החוקרים הישראלים בתכנית, ובעיקר בתכניות ה-ERC היוקרתיות, הם מקור לגאווה לאומית ומציבים את המחקר הישראלי בחזית המדע העולמי בכלל והאירופאי בפרט. ברצוני לברך את הזוכים ולאחל לכולנו שנשכיל למצות מתכניות אלה את המיטב עבור המדינה והאקדמיה הישראלית. ישר כוח!”

שגריר האיחוד האירופי לישראל, עמנואל ג’ופרה ציין כי “עברו 21 שנים מאז ישראל הייתה המדינה הראשונה להצטרף לתכנית המסגרת האירופית למחקר וחדשנות כמדינה נלווית, מהלך שהוכח כהצלחה גדולה הן לאירופה והן לישראל. מאות הזוכים החדשים שישתתפו באירוע ההוקרה הם ההוכחה להצלחה, ואני תקווה כי הצלחה זו תמשך בכל תכנית הורייזן 2020 כפי שהיה בתכנית הקודמת”. 

ההצלחה של התעשייה והאקדמיה הישראלית בתכניות השת”פ במו”פ עם אירופה תצוין בערב ההוקרה של ISERD, המנהלת הישראלית למו”פ האירופי ושגרירות האיחוד האירופי בישראל, בו יוענקו אותות הוקרה לזוכים במענקים. מנהלת ISERD, וצוות ההיגוי שלה הכולל את המועצה להשכלה גבוהה, משרד המדע ורשות החדשנות,  מציינים את ההערכה לזוכים באירוע ההוקרה, שיערך בסימן שיתוף הפעולה החשוב עם אירופה, שת”פ התורם משמעותית לביסוסה של ישראל כמדינה מובילה ובעלת מוניטין בינ”ל בתחומי המחקר, הפיתוח והחדשנות  התעשייתיים והאקדמיים.

המצוינות הישראלית בתכנית הורייזן 2020 בולטת במיוחד במחקר מדעי בסיסי (תכנית ה- ERC), בה 190 חוקרים קיבלו מתחילת התכנית כ- 247 מיליון יורו; בתכנית זו ישראל ושוויץ מובילות את אחוז ההצלחה האירופי בתכנית. המקבילה התעשייתית הינה תכנית ה- SME Instrument לחברות קטנות ובינוניות, בה זכו עד היום כ-130 חברות ישראליות במענקים של כ- 65 מיליון אירו.

מבחינת סקטורים טכנולוגיים מובילים – בתחום האלקטרוניקה ו- ICT – 99 פרויקטים בהשתתפות ישראלית קיבלו 72 מיליון יורו; בתחום הבריאות – 62 חוקרים קיבלו מתחילת התכנית 32 מיליון יורו בתחום בטחון המולדת 36 פרויקטים זכו בכ- 18 מיליון יורו כמו כן התקבלו מענקים בתחומי התעופה, תחבורה, ננוטכנולוגיה וכן מענקים לניידות חוקרים. תכנית המסגרת האירופית מאפשרת גם לישראל להשתלב ברשת רחבה מאוד של תשתיות מחקר אירופיות,  וכן לקחת חלק פרוייקטי דגל של התכנית כגון תכנית הדגל המתהווה בתחום טכנולוגיות הקוונטום.

דוגמאות לפרויקטים ולמחקרים שקיבלו מימון –

  • עידית תשובה, פרופסור מן המניין במכון לכימיה של האוניברסיטה העברית, מפתחת תרופות  מבוססות מתכות, יעילות ובטוחות, לטיפול במחלות שונות במסגרת מחקרה בתחום הכימיה הביו-איאורגנית. עידית תשובה זכתה ב 2009 במענק ה ERC-StG במסגרת תכנית FP-7, ובעקבותיו גם במענק ה ERC-PoC, עבור פיתוח תרופות אנטי סרטניות יציבות וחסרות תופעות לוואי. בנוסף, היא זכתה ב 2016 במענק ה ERC-CoG במסגרת תכנית HORIZON 2020, עבור פיתוח מנגנוני הובלת תרופות ייחודיים על בסיס מבנים מולקולריים מותאמים, ובעקבותיו בעוד מענק של Proof of Concept נוכח הבטחת הפרויקט ותוצאות המחקר הפרה-קליני. 
  • בפרויקט YPACK מפתחת חברת MELODEA הישראלית, יחד עם שותפות מבריטניה, ספרד  ופורטוגל אריזות חדשניות המאריכות את חיי המדף של מוצרי מזון ותורמות להפחתת כמות פסולת המזון.
  • חברת  EyeFree Assisting Communicationזכתה במענק האירופי SME INSTRUMENT באוקטובר 2017, בגובה של כמעט שני מיליון יורו. המענק יסייע לפיתוח המוצר שלה EyeControl, שהינו מכשור העוזר לפציינטים משותקים להיות עצמאיים יותר ולתקשר בצורה טובה ורציפה, בכל מקום ובכל מצב; בעזרת טכנולוגיה של מעקב אחר תנועות העיניים.
    פרופ’ עמיחי מגן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה שותף בפרויקט RECONNECT, שמטרתו לחבר מחדש בין המנהיגות ובין האזרחים, על רקע המשבר המחריף של חוסר האמון מצד האזרחים בממשלתם, באמצעות מחקר מקיף של עקרונות הדמוקרטיה ושלטון החוק והדרך בה הם משקפים את העדפות ושאיפות האזרחים. יישום המסקנות ישפיע על חיי כולנו ועל היציבות והיעילות של ממשלותינו.  
  • בפרויקט V-LAP, מפתחת חברת Vectorious Medical Technologies הישראלית מערכת חדשנית לניטור לבבי יומי רציף, ארוך טווח ומותאם אישית לחולי לב.
  • בפרויקט SOLIS מפתחת חברת Solight  הישראלית מערכת תאורה סולארית חדשנית המחליפה את מערכות התאורה המלאכותיות הקיימות בכל סוגי החללים הסגורים.
  • פרויקט GENESIS, בהובלת חברת המו”פ הספרדית LEITAT ובהשתתפות חברת יודפת מהנדסים ממושב יודפת שבגליל התחתון, מפתח פתרון לבעיית ההתחממות הגלובלית באמצעות טכנולוגיה מתקדמת לקשירת פחמן דו חמצני הנפלט משריפת דלקים מאובנים.

נילי שלו, מנהלת איסרד הוסיפה כי “לתכנית המסגרת האירופית יתרונות רבים לחוקרים ולחברות שמאפשרים לחברות ולחוקרים מלבד מענקי מימון נדיבים, שת”פ עם מכוני מחקר מובילים; חברות רב”ל וכן עם לקוחות קצה; לחברות גדולות זה מאפשר להוריד סיכון בשלבי המו”פ הגנרי ולמנף את יכולות המו”פ של עם שותפים נוספים ולחוקרים מצטיינים לקבל הכרה בינלאומית במצויינות האקדמית שלהם תוך קבלת מענקי מימון נדיבים וארוכי טווח שמאפשרים להם לקדם את המחקר אף לשלב ה- Proof of concept