20 שנים ל- Horizon 2020: מאז הצטרפותה לתכנית, ישראל השקיעה בתכנית 1.375 מיליארד אירו, והחזירה כ- 1.7 ביליון אירו

09/06/2017

תכנית Horizon 2020, תכנית המחקר והחדשנות הגדולה בעולם לשיתוף פעולה מחקרי- מדעי עם האיחוד האירופי, מציינת 20 שנות פעילות. נתוני מדינת ישראל, החברה בתכנית מיום הקמתה, ממחישים היטב את כוחה של ישראל כסטארט-אפ ניישן- ההשקעה הישראלית הכוללת בתכנית הייתה בשווי של 1.375 מיליארד אירו, וההחזר לגופים בישראל עומד עד היום על כ- 1.7 ביליון אירו, המהווים שיעור הצלחה של כ- 21%, כשהמענק הממוצע שקיבל החוקר הישראלי הוא הגבוה ביותר מבין כל המדינות המשתתפות – 616,094 יורו לחוקר.

בכנס שיתקיים ביום חמישי ה-10.01.2017 בתיאטרון ירושלים, תעניק ישראל אותות הוקרה ל-398 החברות והחוקרים הישראלים שזכו בתכנית Horizon 2020 בשנת 2016. 

ישראל מציינת 20 שנות שיתוף פעולה בתכנית המו”פ Horizon 2020, המהווה מסגרת למחקר וחדשנות של האיחוד האירופי. מדובר בתכנית המחקר והחדשנות הגדולה בעולם, המשלבת תחומי מחקר רבים, כלי מימון מגוונים הפתוחה למשתתפים מהאקדמיה, התעשייה וגופים נוספים מהמגזר הציבורי. מעבר לאפשרות לזכות במענקי מחקר ופיתוח יוקרתיים, התכנית מאפשרת לישראל להשתלב בקהילת המחקר האקדמית האירופית, בשיתוף פעולה עם שחקני מפתח באירופה, ביכולת להשפיע על תקינה אירופית, בנגישות לתשתיות מחקר ובחשיפה לפרויקטי מחקר בהיקפים אדירים. 

במהלך 20 שנות השותפות בתכנית, ההשקעה הישראלית הכוללת בתכנית הייתה בשווי של 1.375 מיליארד אירו, וההחזר לגופים בישראל עומד עד היום על כ- 1.7 מיליארד אירו, המהווים שיעור הצלחה של כ- 21%. 21,300 יישויות ישראליות הגישו הצעות לתכנית במהלך השנים, מתוכן אושרו 3,080 פרויקטים ובהם 4,435 משתתפים ישראלים מהם: 1,270 חוקרים מהתעשייה, 2,450 חוקרים מהאקדמיה ו- 715 חוקרים בגופים ממגזרים אחרים. מתחילת תכנית Horizon 2020, הוגשו 76,400 בקשות למימון בשנתיים הראשונות לתכנית, מתוכם 9,200 פרויקטים אושרו, בעלות כוללת של 15.9 ביליון אירו. מתוך פרויקטים אלה, 600 פרויקטים אושרו בהשתתפות גופים ישראלים, בעלות של כ- 370 מיליון אירו. 

הצלחה זו, בדגש על הזכאים למימון שנת 2016, תצוין באירוע הוקרה מיוחד שמארגנים ISERD, המנהלת הישראלית למו”פ האירופי ושגרירות האיחוד האירופי בישראל, במסגרתו יוענקו אותות הוקרה ל- 398 הזוכים במענקים בשנת 2016. 

על פי יו”ר רשות החדשנות, מר אבי חסון: “אנו מתכוונים לציין את הערכתנו לזוכים באירוע ההוקרה ולהמשיך את השת”פ במחקר וחדשנות של ישראל עם מדינות אירופה במגוון התכניות, מאחר והוא תורם משמעותית לביסוסה של ישראל כמדינה מובילה ובעלת מוניטין בינ”ל בתחומי המחקר, הפיתוח והחדשנות התעשייתיים והאקדמיים”.

המצוינות הישראלית בתכנית הורייזן 2020 בולטת במיוחד במענקי ה- ERC לחוקרים מצטיינים ומחקרים פורצי דרך, במענקים בתחום ה-ICT, בריאות, וכן בהשתתפות בכלי המימון הנקרא SME Instrument, המיועד לתמיכה בחברות קטנות ובינוניות מהירות צמיחה ובעלות שאיפות גלובליות. כמו כן, ישראל פעילה בתכנית ניידות חוקרים וכן בתחום התחבורה, תחום טכנולוגיות עתידיות (FET) – מימון לפרויקטים רב תחומיים בסיכון גבוה, ובתחום החומרים והייצור המתקדם. 

בין החברות שנבחרו לקבל מימון (השנה), ניתן למצוא את פרויקט HIPERLAM, המנוהל על ידי חברת אורבוטק ישראל ומפתח פלטפורמה המאפשרת שימוש במידע תלת ממדי להדפסת רכיבים במערך הייצור במערכות מבוססות לייזר, פרויקט GLAUrious, השואף להנגיש מכשיר לייזר אוטומטי לטיפול בגלאוקומה, לאוכלוסייה רחבה מאוד של חולים ופרוייקט BrainPEER של חברת ACE, המתמקד בפיתוח מערכת אימון קוגניטיבית לשחקני פוטבול, על בסיס הטכנולוגיה שפיתחה החברה הזוכה. 

ראש משלחת האיחוד האירופי לישראל, השגריר לארס פאבורג-אנדרסן, פאר את ההשתתפות הישראלית בתכנית במהלך 20 השנים האחרונות ואת המספר הגדול של מקבלי המענקים בשנה זו. “השותפות שלנו במדע ובטכנולוגיה הינה מרכיב מוצלח ביותר בשיתוף הפעולה בין האיחוד האירופי לבין מדינת ישראל. היא מהווה מודל ליחסים הקרובים שאנו מקווים שימשיכו ושיתרחבו לתחומים נוספים בעתיד” אמר השגריר.

נילי שלו, מנהלת ISERD (המנהלת הישראלית למו”פ האירופי) ציינה כי: “התכנית מאפשרת ליישויות רבות לקחת חלק בשיתוף הפעולה המיוחד הזה, הן בהגשה פרטנית והן בהגשה משולבת עם שותפים אירופים. יש בתכנית כר נרחב של הזדמנויות ויתרונות, ומנהלת ISERD פועלת באופן נמרץ על מנת להנגישם לקהלי היעד”. 

*אירוע ההוקרה יתקיים ביום חמישי, ה-10.01.2017. האירוע יחל בכנס בשעה 16:00 ויימשך לטקס בשעה 19:00 בתיאטרון ירושלים, אולם רבקה.