10 גופים מוסדיים ישראלים יקבלו הגנה להשקעות בחברות הייטק בהיקף של 2 מיליארד שקל

11/10/2020

וועדת ההשקעות של רשות החדשנות אישרה להעניק הגנה להשקעה בחברות הייטק בהיקף של 2 מיליארד שקל ל-10 גופים מוסדיים בשוק ההון הישראלי.

 

כחלק מהתוכנית הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה ועל מנת לסייע לחברות הייטק בשלבי המכירות והצמיחה בהתמודדותן עם הקשיים הפיננסים העומדים בפניהם בתקופת המשבר, השיקו משרד האוצר ורשות החדשנות, יחד עם רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון והרשות לניירות ערך, מסלול לעידוד השקעה של הגופים המוסדיים בשוק ההון הישראלי בחברות הייטק ישראליות בתחילת שלבי המכירות והצמיחה. במסגרת המסלול, תינתן הגנה של המדינה על תיק השקעות של גוף מוסדי המשקיע בחברות טכנולוגיות. מסלול זה גובש על ידי רשות החדשנות, רשות שוק ההון, משרד האוצר, משרד הכלכלה ורשות ניירות ערך.

הגופים המוסדיים הישראלים (פנסיה/גמל, ביטוח, בנקים) הם השחקנים בעליההון הזמין ביותר להשקעה בענף ההייטק ואלו מאפשרים את גיוון האשראי של תעשיית ההיי טק בעת זו. מסלול זה מתווסף לצעדים נוספים שיזמו משרד האוצר ורשות החדשנות לסיוע לענף ההייטק בעת משבר הקורונה בסך של כ-2 מיליארד ש”ח. כמו כן, בשנים האחרונות, רשות החדשנות יחד עם משרד האוצר,  רשות ניירות ערך ורשות שוק ההון, ביטוח וחסכון קידמו מספר צעדים שנועדו להגדיל את החשיפה וההשקעה בטכנולוגיה ובהייטק הישראלי בקרב המשקיעים המוסדיים. תכנית זו מהווה נדבך משמעותי נוסף להליך התחרותי לתמיכה במחלקות אנאליזה והשקעה בהייטק בקרב הגופים המוסדיים, וכן למהלכים רגולטוריים נוספים לחיבור ענף ההייטק ושוק ההון הישראלי. 

במסגרת התוכנית התקבלו בקשות בסכום כולל של 3.25 מיליארד ₪, כאשר וועדת ההשקעות של רשות החדשנות אישרה היום, לאחר בחינת כלל הבקשות, להעניק הגנה להיקפי השקעה של 2 מיליארד שקלים ל-10 גופים מוסדיים בשוק ההון הישראלי – בתי השקעות, חברות ביטוח, בנקים וזרועות ההשקעה שלהם. במסגרת בדיקתה, בחנה וועדת ההשקעות של רשות החדשנות מספר היבטים משמעותיים, ביניהם: השפעה ארוכת טווח ויכולת פריסה ומימוש מהירים. 
הגופים הזוכים יזכו למסגרת השקעה מאושרת בהגנת מדינה בשיעור של 40% מהשקעותיהם. ההשקעות יבוצעו במהלך 18 החודשים הקרובים בחברות הייטק ישראליות בשלבי צמיחה ראשוניים. התיק ינוהל על ידי גוף ההשקעה המוסדי לתקופה של 8.5 שנים (18 חודשי השקעה + 7 שנות אחזקה), כמקובל בענף. 
 

הגופים הזוכים הם:

  1. מזרחי טפחות
  2. מנורה מבטחים
  3. מגדל
  4. פסגות בית השקעות
  5. בנק לאומי – שוק ההון
  6. דיסקונט קפיטל
  7. הפניקס
  8. מור בית השקעות
  9. בנק פועלים – שוק ההון
  10. כלל ביטוח

שר האוצר, ישראל כ”ץ: “אני מברך על חיבור שוק ההון הישראלי להשקעות בענף ההיי-טק המשגשג, תוך גיוון ענפי השוק הציבוריים ושמירה על ציבור החוסכים והמבוטחים בישראל. זהו צעד חשוב שיחזק את מעמדה של תעשיית ההייטק הישראלית בעולם כולו. הצעד עתיד להוביל לשגשוג חברות הייטק בישראל, לצד הבטחה על שמירת כספי העובדים, המבוטחים והחוסכים לפנסיה בציבור הישראלי. אני אמשיך לפעול למען ציבור החוסכים בישראל ולהבטיח השקעות נכונות ושקולות מכספי החוסכים, גם בשגרה וגם בעתות משבר. כל אלו לצד דאגה מתמדת לחוסנו של שוק ההון הישראלי הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך. זהו צעד משמעותי שיביא להאצת הכלכלה הדיגיטלית הישראלית. אני רואה בענף ההיי-טק קטר צמיחה מוביל במשק הישראלי, ואדאג לכך שגם בתחום ההכשרות המקצועיות אותו אני מקדם בימים אלו, ינותבו מובטלים רבים לענף זה”.

שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ: “הגופים המוסדיים בישראל יכולים להפוך מנוף להשקעות בטכנולוגיות מתקדמות ובאותה עת לשמור על ערך החברה כדי שהשקעות של העמיתים והפנסיונרים יהיו בסיכון נמוך יותר. משקיעים מוסדיים שהיו צמאים להשקיע בחברות ההייטק הישראליות, שנמנעו לעשות זאת, עקב מגבלות טכניות וסיכוני השקעה, יוכלו עתה לעשות זאת היום בהיקפים גדולים. דווקא בימי קורונה,  ההחלטה שקיבלנו ביחד עם שר האוצר לאפשר לגופים מוסדיים להשקיע ולהיות שותפים למהלך זה מוכיח שלפעמים צריך לחשוב  “מחוץ לקופסא”.  ההצלחה הגדולה של פרויקט זה, תהווה מנוף משמעותי לצמיחת המשק באופן מיידי ולטווח הארוך. אני מברך את הגופים המוסדיים שזכו ומקווה שבקרוב נצא עם מספר פרויקטים חדשים אליהם יצטרפו גופים מוסדיים נוספים”.

הגופים הזוכים יזכו למסגרת השקעה מאושרת, שתקבל הגנת השקעה של 40% על סך ההשקעה הנומינלית בתיק השקעות בחברות הייטק ישראליות בשלבי צמיחה ראשוניים. 
התיק ינוהל על ידי גוף ההשקעה המוסדי לתקופת השקעה של 8.5 שנים (18 חודשי השקעה + 7 שנות החזקה), בדומה לנהוג בענף. במקרה של עליית ערך בתום תקופת התוכנית, גוף ההשקעה המוסדי שיאושר במסגרת המסלול יעביר לרשות החדשנות ממסגרת השקעה מאושרת, אשר יושקעו בה כספים שאינם כספי עמיתים – 10% מההפרש בין תשואת התיק ובין תשואה חלופית של 18.5%.

במסגרת התוכנית הוגשו בקשות ממספר רב של גופים מוסדיים, ביניהם מרבית הגופים הפיננסיים הגדולים בישראל, והיקף הבקשות הכולל הסתכם בסכום של 3.5 מיליארד ש”ח. הבקשות כללו שיתופי פעולה עם כמה עשרות גופי הון סיכון – קרנות הון סיכון בשלבים מוקדמים ומאוחרים, ישראליות וזרות, וגופים נוספים המתמחים בפעילות השקעות בתחום ההיי-טק. 

בחלק מהבקשות הוצג מיקוד בהשקעה בחברות מתחומי Healthcare (בהן ניכר היעדר משקיעים ישראלים והפוטנציאל שלהן עלה לאור מגפת ה- 19COVID ומגמות עולמיות), חלק מההצעות פנו לתחומים כגון InsureTech ופינטק  – שם המוסדיים יכולים להוות משקיעים אסטרטגיים ואף לקוחות ושותפים המסייעים בהטמעה ובחדירה לשוק הישראלי, ומהווה מטרה בפני עצמה בקידום הטמעת חדשנות פיננסית בשוק ההון.

בשנים האחרונות, רשות החדשנות ביחד עם רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך, קדמו מספר צעדים שנועדו להגדיל את החשיפה וההשקעה בטכנולוגיה ובהייטק ישראלי בקרב המשקיעים המוסדיים. תוכנית זו מהווה נדבך משמעותי נוסף להליך התחרותי לתמיכה בהקמת מחלקות אנליזה והשקעה בהייטק בקרב הגופים המוסדיים,  וכן למהלכים רגולטוריים נוספים לקירוב ולחיבור של ענף ההייטק ושוק ההון בישראל.

ד”ר עמי אפלבום, המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה ויו”ר רשות החדשנות:”אנו מאמינים שמהלך זה יסמן את תחילתו של שינוי מבני בשוק ההון הישראלי להתמחות בהשקעה בטכנולוגיה, אשר יביא להאצת הכלכלה הישראלית לכיוון ההייטק והכלכלה דיגיטאלית. בניית מומחיות השקעה בטכנולוגייה אצל גופי ההשקעה המוסדיים להגדלה ניכרת של השקעותיהם בטכנולוגיה תתן תנופה אדירה לצמיחת חברות בישראל  ותאיץ את המעבר של המגזר הפיננסי והכלכלה הישראלית אל עבר עתיד יותר דיגיטאלי ומבוסס חברות טכנולוגיות צומחות”

ד”ר משה ברקת, הממונה על שוק ההון: “במסגרת התוכנית שיצרנו, רשות שוק ההון תומכת באופן תקדימי  בהשקעות כספי המוסדיים בהייטק הישראלי כאשר הן מבוצעות באופן שקול ומדוד לטובת החוסכים ותוך שמירה על כספם. בהתאם לכך, דרשנו  לתת הגנה של 40% לחוסכים, על אף שהופעלו עלינו לחצים לתת שיעור הגנה נמוך יותר. כמו כן עמדנו על כך ששיעור המשקיעים שאינו מוגן יעלה לכ-35%. בנוסף פעלה רשות שוק ההון להבטיח כי חברות היעד יהיו בשלות מספיק להשקעה והתעקשה על הכנסת חברות בסבבי גיוס מתקדמים בלבד.  אני משוכנע בהצלחת התוכנית בתנאים אלו. היא תתרום לחוסכים לפנסיה, לקידום ההייטק ולצמיחת המשק הישראלי. העובדה שחלק משמעותי מההקצאה מגיעה לבנקים ולא לחוסכים לפנסיה, תוביל את הרשות לדרוש הרחבת המתווה כך ש-2 מליארד ש”ח יגיעו לידי החוסכים לפנסיה ולא לבנקים”.

ענת גואטה, יו”ר רשות ניירות ערך: “חיבור שוק ההון להיי טק הוא יעד אסטרטגי של הרשות מתוך רצון לשתף את ציבור המשקיעים בישראל עם הצלחת ההייטק הישראלי ולגוון את ענפי השוק הציבורי באופן שנותן משקל ראוי לענף התעשייה שמהווה עורק ראשי בכלכלת ישראל, המחובר לזרם החיים הדיגיטאלי-טכנולוגי. בחודשים האחרונים, אנו מתחילים לראות מספר תהליכים שהובלנו, נושאים פירות המבשרים על תחילתו של שינוי – קיבלנו עשרות תשקיפים של חברות היי-טק ושותפויות מחקר ופיתוח. אנו רואים התעניינות גוברת של גופים מוסדיים בהשקעות בחברות היי טק ובהטמעה של חדשנות פיננסית, אשר נועדה להעמיד את התשתית למעבר של שוק ההון הישראלי לאלף השלישי”.