דו"ח תמונת מצב: נשים בהייטק 2025

04/03/2025

יותר נשים לומדות ועובדות בהייטק – אך הפערים בדרגי הניהול, ביזמות ובהשקעות נותרים עמוקים

רשות החדשנות מפרסמת היום את דו”ח תמונת מצב נשים בהייטק 2025 אשר מציג תמונת מצב רחבה בנוגע לשילובן של נשים בתעשיית החדשנות הישראלית: על אף שמספר הנשים הלומדות את מקצועות ההייטק והמועסקות בענף ממשיך לעלות, ייצוגן בדרגי הניהול, היזמות ובהון סיכון נותר נמוך באופן משמעותי, רק 17% מהדרג הניהולי הבכיר בחברות ההייטק הישראלי הן נשים, ורק 10% מהמנכ״לים של סטארטאפים

נשים בהייטק נתונים בולטים גרף

הנתונים מצביעים על מגמות מעורבות: בעשור האחרון הוכפל מספר הסטודנטיות במקצועות ההייטק, מספר העובדות בענף ההייטק צמח ב-65%, ומספר העובדות בתפקידי מו”פ גדל ב-140%. עם זאת, חלקן של נשים בענף ההייטק נותר ללא שינוי: שליש מהעובדים, וכמעט ואין שינוי בייצוג הנשי בדרגי הניהול ובהיקף ההשקעות בסטארטאפים המובלים על ידי נשים. רק אחת מכל שישה מנהלים בדרג הבכיר בחברות ההייטק הישראליות היא אישה, רק 10% מהסטארטאפים מנוהלים על ידי נשים ורק 4.3% מכלל ההון שגויס בשנים האחרונות על ידי סטארטאפים הגיע לסטארטאפים בניהול מנכ״ליות.

השרה גילה גמליאל, השרה לחדשנות, מדע וטכנולוגיה: “ישראל היא מעצמה טכנולוגית עולמית, ואין לנו את הפריבילגיה לוותר על הפוטנציאל האדיר של נשים ביצירת החדשנות של המחר. לצד התקדמות משמעותית בהיבטי החינוך במקצועות הטק וההכשרה, הפערים בדרגי הניהול ,יזמות ובהשקעות נותרו עמוקים ומחייבים שינוי מערכתי בהובלת הממשלה שיבטיח ייצוג שוויוני יותר – דרך עידוד נשים לתפקידי ניהול ויזמות, קידום הכשרות מותאמות, ושיפור הגישה למימון. קידום נשים בהייטק אינו רק צדק חברתי, אלא מנוף כלכלי חיוני לחיזוק התחרותיות של ישראל והפיכת ההייטק למכליל, מגוון וחזק יותר כמנוף כלכלי קריטי להגדלת פריון העבודה במשק ולשמירה על היתרון התחרותי של ישראל בכלכלה הגלובלית.”

דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: “השינוי ניכר במספרים, אבל הוא רחוק מלהיות מספק. יותר נשים לומדות מקצועות הייטק, יותר נשים עובדות בהייטק – אך כאשר מסתכלים על עמדות הניהול, היזמות וההשקעות, הפערים נותרים עמוקים. בעשור האחרון מספר המועסקות בענף גדל בצורה משמעותית, אך זה כמעט ולא מתורגם לשיפור שיעורן בעמדות מפתח. עלינו להמשיך ולפעול ליצירת הזדמנויות שוות לנשים בהייטק – מהרחבת מסלולי ההכשרה וההשכלה, דרך גיבוש תכניות לקידום נשים בדרגי ניהול ועד עידוד יזמות נשים. רק מהלך רוחבי ומתמשך שיערב את הממשלה ואת התעשייה יוכל להביא לשינוי אמיתי.”

נשים במסלול ההייטק – יותר למידה, פחות השפעה:

חינוך והשכלה:

  • מספר הנבחנות בבגרות ב 5 יחידות מתמטיקה עמד על 48.2%
  • מספר הנבחנות בבגרות 5 יחידות במדעי המחשב עלה ביותר מ 75% מאז 2016, אך עדיין עומד על 36.1%  בלבד מכלל הנבחנים  – ללא שינוי משמעותי מאז 2020.
  • שיעור הסטודנטיות במקצועות ההייטק עלה מכ-24% בשנת 2012 ל32% בשנת 2023  –זוהי מגמת שיפור משמעותית, אך שיעורן עדיין נמוך ביחס לגברים.

תעסוקה:

  • מספר הנשים המועסקות בענף ההייטק עלה ב-65% בעשור האחרון והגיע לכ-130 אלף הייטקיסטיות, אך חלקן היחסי נותר 33.5% בלבד מהמועסקים בענף  – ללא שינוי משמעותי שלושה עשורים.
  • בתחום המחקר והפיתוח (מו”פ) נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר: מספר הנשים בתפקידי מו”פ עלה ב-140% בעשור האחרון, אך הן עדיין מיעוט בתעשייה, עם  26.5% בלבד מכלל המועסקים במו”פ – שיעורן עלה מ 23% לפני כעשור.

פערים אזוריים מעמיקים – נשים בפריפריה נשארות מאחור

הדו”ח מצביע על פערים משמעותיים בין המרכז לפריפריה בכל הנוגע ללימודים לבגרות בתיכון, שמשפיעים ישירות על כניסת נשים לתעשיית ההייטק:

  • שיעור הנבחנות בבגרות 5 יחידות במדעי המחשב בתל אביב ובמחוז מרכז גבוה פי 3 מאשר בירושלים, פי 2 מאשר במחוז הדרום וב-50% יותר מאשר במחוז צפון ובחיפה.
  • בעוד שבמרכז הארץ ישנה עליה משמעותית בשיעור הנבחנות במדעי המחשב, בפריפריה הגידול איטי יותר, מה שיוביל להרחבת הפערים העתידיים.

פערים בניהול, ביזמות ובהון סיכון – נשים מחוץ למוקדי קבלת ההחלטות

למרות העלייה במספר הנשים בהייטק, שיעורן  של נשים בעמדות בכירות נותר נמוך משמעותית:

  • נשים מהוות 17.6% בלבד מדרגי הניהול הבכיר בחברות הייטק פרטיות, ו 24.3% מחברי ההנהלה בחברות ציבוריות.
  • רק  10.6% מהמנכ”לים של סטארטאפים בישראל הן נשים, נתון נמוך משמעותית ביחס למרכזי חדשנות אחרים בעולם.
  • סטארטאפים בהובלת נשים  גייסו רק 4.3% מכלל ההון שגויס על ידי סטארטאפים בשנים האחרונות–  למרות שהן מנהלות 10.6% מהסטארטאפים, מה שמעיד על חסמים בגישה להון והשקעות.
  • ב-40% מקרנות ההון סיכון הפעילות בישראל אין אף שותפה אישה.

כדי לקדם ייצוג נשים בהייטק ולצמצם את הפערים, נדרשות פעולות מערכתיות רוחביות.