יזמים/ות, חברות וחוקרים/ות בתחומי ביולוגיה, הנדסה וטכנולוגיות מתקדמות? הצטרפו לקהילת Bio Convergence ותתחילו להתעדכן על כל מה שחם בתחום: מענקים, שיתופי פעולה, הזדמנויות, וובינרים, אירועי נטוורקינג ועוד…

מהו תחום הביוקונברג’נס (Bio-Convergence)?

ביו-קונברג’נס הינו תחום טכנולוגי שמהותו שילוב של שיטות, רעיונות וטכנולוגיות שבסיסם ביולוגי, יחד עם ידע וטכנולוגיות מתחומים אחרים. שילוב של התקדמות במדע הביולוגי והאצת הפיתוח של מחשוב, אוטומציה ובינה מלאכותית מזין גל חדש של חדשנות. למהפכה הביולוגית הזו יכולה להיות השפעה משמעותית על חיינו, מבריאות וחקלאות ועד מוצרי צריכה, אנרגיה חומרים, ואתגרים גלובליים הנובעים משינויי אקלים. 

הקמת התוכנית הלאומית לביוקונברג’נס

בשנים האחרונות מתרחש שינוי מהותי בתחום הבריאות והרפואה העולמית, המונע מעליית תחום הביו-קונברג’נס. השינוי נובע משני גורמים מרכזיים: המשבר במערכות הבריאות העולמיות ובתעשיית התרופות, אשר מאופיין בהוצאות בריאות גוברות ובעלויות הגדלות של פיתוח תרופות חדשות, והקפיצה המשמעותית בהישגים טכנולוגיים בתחומים שונים. על ידי שילוב של טכנולוגיות מגוונות, הביו-קונברג’נס יוצר אפשרויות חדשות לפתרון חלק מהאתגרים הדחופים ביותר של זמננו. מחקר שערכה חברת מקינזי במאי 2020, צופה כי תחום הביו- קונברג’נס יכול ליצור בתוך 10 עד 20 שנים, השפעה כלכלית שנתית ישירה של כ-2 עד 4 טריליון דולר. בנוסף, נטען במחקר כי מחצית מההשפעה היא בתחום הבריאות והמחצית השנייה בתחומים כמו חקלאות, חקלאות ימית ומזון, מוצרי צריכה, פיתוח של חומרים חדשים ואנרגיה. במחקר גם נמצא כי עד 60% מהתשומות הפיזיות לכלכלה העולמית יכולות, באופן עקרוני, להיות מיוצרות ביולוגית – כשליש מהתשומות הללו הן חומרים ביולוגיים (עץ או בעלי חיים שגודלו למאכל) ושני השלישים הנותרים אינם ביולוגיים (פלסטיק או דלקים), אשר ניתן לייצר או להחליף באמצעות ביולוגיה. לכן, ייתכן שחידושים ביולוגיים ישפיעו בהיקף משמעותי על הכלכלה, אם כי השגת מלוא הפוטנציאל הזה עדיין רחוקה מאוד. 

מטרת התוכנית

רשות החדשנות, כרשות המופקדת על קידום חדשנות כמנוף לצמיחה כלכלית מכילה ובת-קיימא בישראל, זיהתה כי האקוסיסטם הישראלי ממוצב היטב בתחומים הקשורים לביו- קונברג’נס, והינו בעל חוזקות רלוונטיות רבות. מכאן שיש יכולת להניע חדשנות טכנולוגית תחרותית, ופוטנציאל ממשי לבנות בישראל אשכול מוביל בעולם. על מנת לעודד את צמיחתו ושגשוגו של תחום הביו-קונברג’נס בישראל, אושרה ב-2019 התוכנית האסטרטגית לקידום הביו-קונברג’נס במועצת רשות החדשנות. מטרת התוכנית היא לייצר תנאי תמיכה מימוניים שיאפשרו את בנייתה של תעשייה תחרותית בעלת ערך כלכלי גבוה ומובילות בינלאומית. באפריל 2022 אישר פורום תל”ם את ההמלצה להקים תשתיות מו”פ בינתחומי, ויחד עם רשות החדשנות הודיעו על השקעה של 1.2 מיליארד ש”ח ב-5 השנים הקרובות, על מנת להפוך את ישראל למובילה עולמית בתחום הביו-קונברג’נס. 

אבני הבניין של התוכנית

תשתיות

ככל שתחום הביו-קונברג’נס מתרחב, גובר הביקוש לתשתיות חדשניות שיתמכו במעבר ממחקר מעבדתי לייצור מסחרי. האקוסיסטם הביוטכנולוגי התוסס בישראל הוביל לזינוק בסטארטאפים ויוזמות מחקר ופיתוח, אך רבות מהחברות נתקלות בחסמים כאשר הן מנסות לעבור לשלב הייצור. כדי לגשר על פער זה, רשות החדשנות משתתפת באופן פעיל בהשקעות בציוד מתקדם ובהעסקת מומחים על מנת להניע חדשנות ומצוינות. רשות החדשנות שואפת להשקיע בהקמת מרכזים ייעודיים לייצור ביו-תעשייתי כדי לעזור לחברות מקומיות להישאר תחרותיות ולמשוך השקעות לכלכלת הביו-קונברג’נס המתפתחת במהירות. 

מו”פ

רשות החדשנות משחקת תפקיד מרכזי בקידום חדשנות בתחום הביו-קונברג’נס על ידי תמיכה במצוינות במחקר רב-תחומי באמצעות השקעות אסטרטגיות במענקים ובתוכניות לימוד ייחודיות. לאור החשיבות של מחקר ופיתוח בין-תחומיים בהתקדמות הענף, קיימות יוזמות שמטרתן הגברת המחקר היישומי והמסחור. מקורות המימון למאמצים אלו כוללים מועדוני משקיעים פרטיים, מרכזי חדשנות וחממות טכנולוגיות, המספקים הון חיוני לחברות בתחילת דרכן. בנוסף, רשות החדשנות מקדמת מחקר שיתופי באמצעות מאגדים, המחברים חוקרים מהאקדמיה וחברות כדי להניע פריצות דרך משמעותיות בתחומים שונים. הקמת קרנות לטווח ארוך יכולה לספק מנגנוני מימון חיוניים שיתמכו בשלבי הפיתוח הארוכים של טכנולוגיות ביו-קונברג’נס ובכך לסייע לחברות לעבור ממודל ראשוני למוצרי שוק. בנוסף, רשות החדשנות מקדמת באופן פעיל שיתופי פעולה בינלאומיים ע”י תוכניות משותפות והשקעות זרות במו”פ בביו-קונברג’נס בישראל. 

הון אנושי

טיפוח הון אנושי איכותי הוא קריטי להנעת התקדמות בתחום הביו-קונברג’נס. בניית כוח עבודה בין-תחומי כרוכה ביצירת תוכניות הכשרה המעודדות שילוב של ביולוגיה והנדסה באמצעות שפה משותפת, ומטפחת שיתופי פעולה בין תחומים שהינם נפרדים באופן מסורתי. הקמת מסגרות ייעודיות, כמו תכנית ה-BIO של צה”ל, שכבר הכשירה מחזורים של קצינים בעלי תארים מתקדמים בביולוגיה חישובית, חיונית לפיתוח מיומנויות ברמה גבוהה למחקר וניהול של חברות ביו-קונברג’נס. כחלק ממאמצים אלה, נעשים ניסיונות להכשרה של 1,000 ביולוגים ומהנדסים, מה שמדגיש את החשיבות הגישור בין התחומים השונים. על ידי השקעה בהון אנושי, ניתן להאיץ את התקדמות התחום שיספק פתרונות מורכבים ומהפכניים לאתגרים גלובליים דחופים. 

רגולציה

תמיכה רגולטורית ממלאת תפקיד מכריע בהנעת הצמיחה של חברות ביו-קונברג’נס על ידי יצירת סביבה המפשטת תהליכים תוך הבטחת בטיחות ויעילות. קידום ההבנה של הרגולטור הוא חיוני לטכנולוגיות ביו-קונברג’נס מורכבות, שלעתים קרובות מציבות אתגרים ייחודיים. יוזמה מרכזית בהקשר זה היא הקמת “מסלול רגולטורי מהיר” חדש בשיתוף עם משרד הבריאות, שנועד לזרז את תהליך האישור לטכנולוגיות החדשות. היוזמה מתמקדת בניסויים קליניים בשלבים מוקדמים, ומטרתה להאיץ את המעבר ממחקר לשוק. התאמת הסטנדרטים הרגולטוריים לאלו של רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) מחזקת את התחרותיות הבינלאומית של החברות הישראליות, ומבטיחה שניתן יהיה להכניס חידושים בקלות רבה יותר לשווקים הגלובליים. מסגרת רגולטורית מקיפה יכולה להניע את ההתפתחות הטכנולוגית ולחזק את מעמדה של ישראל כמובילה בתחום הביו-קונברג’נס.

יצירת קשר

שאלות על התכנית ניתן להפנות לזירת הזנק בדוא”ל: BC@innovationisrael.org.il