במבט ראשון המפגש בין הדפסה תלת ממדית לבינה מלאכותית נראה מלאכותי ומאולץ. ובאמת מה בין טכנולוגיה יצרנית, פיזי, ובין אוסף חדש של כלים לטובת פתרון בעיות אלגוריתמיות מורכבות? עם זאת, בהסתכלות מעמיקה יותר מגלה כי מדובר בחיבור מתבקש, ואולי גם במפתח לקפיצת המדרגה הבאה בהגשמת הפוטנציאל הגלום בתחום ההדפסה התלת ממדית.
בשנים האחרונות השתלבו כלי חישה והדפסה תלת ממדיים במגוון גדול של תחומים ותעשיות יצירת מודלים ואבי טיפוס, ייצור רכיבים מורכבים שבנייתם אינה משתלמת או אינה אפשרית תוך שימוש בתהליכי ייצור מסורתיים הדפסת חלקי מטוסים שיהיו קלים ועמידים במיוחד, הדפסת רקמות ואיברים, ואפילו הדפסה של מבני מגורים שלמים תוך קיצור זמן הקמת המבנה וצמצום משמעותי של פסולת הביניים הנוצרת בתהליך. המשותף לכלל המקרים האלו הוא כי בכולם הודפסו פריטים ייחודים בכמויות קטנות יחסית, ומכאן כי קפיצת המדרגה הבאה תושג כאשר נצליח להטמיעו שיטת הדפסה תלת ממדיות בייצור תעשייתי המוני. לטובת כך יש להגדיל פי כמה וכמה את מספר הפריטים המיוצרים ביחידת זמן, תוך שמירה על איכות תוצר גבוהה ותוך הורדה משמעותית של עלויות היצור. בפועל קפיצת מדרגה זו תלויה למשל בפתרונן של שורת בעיות אופטימיזציה מורכבות. למשל כיצד יש לתכנן את תהליך הייצור תוך התייחסות למגבלות מערכת ההדפסה על מנת למנוע תקלות ייצור, לזהות מראש חולשה מבנית ונקודות שבר בפריטים המיוצרים או על מנת למזער את כול חומרי הגלם הנדרשת? כיצד ניתן לייעל את שרשראות האספקה וניהול המלאי כך שיתאימו לצורות הייצור החדשות? כיצד ניתן לזהות פגמים בייצור בזמן אמת ובלא מגע ידי אדם בכדי לפסול את הפריטים הפגומים או אפילו לנסות ולתקנם בתהליך הייצור עצמו? כיצד יש לתזמן ייצור של פריטים שונים באותו קו הייצור כדי להבטיח תפוקה מיטבית? ועוד. והרי פתרון של בעיות אופטימיזציה מורכבות הוא נקודת החוזר המרכזית של כלי הבינה המלאכותית.
מספר החברות העוסקות במישרין בשילוב של בינה מלאכותית והדפסה תלת ממדית קטן עדיין, נראה כי ה- eco system הישראלי מחזיק בשורת נכסים אשר יכולים למקם אותנו כמובילים בתחום קטן ומתפתח זה.