בהמשך לאירועי ה-7 באוקטובר, הצטרף מיזם הרחפנים הלאומי למאמץ החירום בניהול המרחב האווירי וביצוע פעילויות חוזי עבור גופים ציבוריים.
בעקבות המצב הביטחוני, ב-17.10.2023 יצאה הוראה מטעם רשות התעופה האזרחית האוסרת על הטסת טיסנים ורחפנים למטרות פנאי וספורט בכל רחבי הארץ. כאן תמצאו מידע על הפעילות הלאומית והאזרחית שמתבצעת בימים אלו על מנת לסייע במאמץ הלאומי.
- מרכז הבקרה והשליטה עבור גופים ציבוריים
על מנת לסייע למאמץ הלאומי הוקם בימים אלו מרכז שליטה ובקרה לשעת חירום ומתן שירותי רחפנים לגופים לאומים. המיזם תומך בפעילות חירום לאומי, כאשר בראש סדר העדיפויות משימות מצילות חיים.
- הצטרפות למערך הסיוע ההתנדבותי אזרחי למטיסי רחפנים
בהמשך להנחיות ר”תא נאסרה הטסת רחפנים למטרות פנאי וספורט בכל רחבי הארץ.
הטסת רחפן לצרכי אבטחת יישובים וביטחון על ידי מטיס שאינו מרושיין דורשת אישור של המשמ”ר שיתקבל דרך מערכת אישורי הטיסה שבעמוד זה.
מדובר בפעילויות המנוהלות על ידי המגזר האזרחי ואנחנו משתמשים בפלטפורמה שלנו כדי לסייע בהפצתן. הן אינן יוזמות לאומיות תחת אחריות הגופים השותפים.
לתשומת ליבם של מטיסי הרחפנים (רבי-להב) עבור כיתות הכוננות – הוראות רת”א מחייבות העברת טלמטריה/RID בין הרחפן ובין החברה (איירווייז/היילנדר). המטיסים מתבקשים לוודא כי הרחפן שברשותם מעביר בעת טיסתו טלמטריה/RID לחברה. הטסה ללא העברת הטלמטריה/RID מהווה מעבר על הוראות החוק.
אפליקציית חיבור רחפנים אזרחיים ל USSP
AIRWAYZ | HIGH LANDER |
-אפליקציה המאפשרת התחברות למערכת ניהול אווירי (USSP) בקליק אחד. – הטסת כל סוגי הרחפנים על פי תקנות החירום של רת”א בצורה בטוחה ומתואמת עבור משימות אבטחה וביטחון. | –מספר דרכי חיבור למערכת הניטור (UTM) לכל סוגי הרחפנים, הנותנים מענה לתקנות החירום של רת”א. – מערכת לניהול צי רחפנים בזמן אמת המותאמת לצרכי כיתות הכוננות. – המערכת משוקפת לגורמי הביטחון והאכיפה למען תיאום פעילויות ומשימות. |
הצטרפות למערכת אישורי טיסה לרחפנים של חברת אירוויז | הצטרפות למערכת אישורי טיסה לרחפנים של חברת היילנדר |
איש קשר: אייל בנחמו טלפון: 054-2312195 | איש קשר: אופק כהן טלפון: 055-8835654 |
*נא לפנות לחברות למידע נוסף |
סיוע לרשויות מקומיות והתנדבות מטיסי רחפנים (כל הפעילויות נעשות ע”י מתנדבים):
- הקמת והפעלת “סיירות רחפנים” בתוך היישובים– גוף מתנדבים אזרחי של מטיסי רחפנים שעוזרים לחבר בין היישובים השונים לבעלי רחפנים שגרים ביישוב. מסייעים בהעברת הדרכות, תורות לחימה וכדומה. מיזם אזרחי שמבוסס על מטיסי רחפנים מתנדבים אשר רוצים להשתתף בהגנה על היישוב שלהם. המיזם מסייע בבנייה של “כיתת כוננות אווירית” ומחבר אותה לקב”ט או אנשי הביטחון של הישוב על מנת לבנות צורת הפעלה, צוות סיירת מאומן וטכנולוגיה מתאימה שתאפשר הגנה מיטבית על הבית. (קישור לטופס הרשמה למטיסי רחפנים המעוניינים להתנדב).
לפרטים נוספים: אור אדר: 054-5484606.
- ‘עין לציון’ – בניית מערך תצפיות המעניק הגנה ובקרה ליישובים – מיזם חירום התנדבותי מטעם ׳עין לציון׳ המעניק מענה מקיף ומשולב ליישובים. המיזם מעניק מענה טכנולוגי הכולל מערך מערך שליטה ושידור לאחור באמצעות חברת היילנדר המתמחה בניהול צי רחפנים בשליטה מרחוק. המענה מסייע בהקמת ״סיירת רחפנים יישובית״ ולאחר מכן מספק ליווי, תמיכה, והדרכה של הסיירת בעזרת חברת High lander וחברת ׳הילמה׳ (הייטק למען חברה). חברת High Lander מעניקה את המערכת ללא עלות לתקופת המלחמה. (קישור לטופס הרשמה)
שותפים נוספים ותמיכה – חברות AWS, 2bcloud. צוות פיילוט: צוות כיתת כוננות רחפנים היישוב נופים, רבש”צ- אלברט יזראלוב. יזם ומנהל – מתן לרמן.
לפרטים נוספים היילנדר- אופק כהן 055-8835654.
- חיבור רשויות מקומיות לחברות המפעילות– במידה ורשות מקומית מעוניינת לקיים התקשרות ארוכת טווח ובהיקף גדול יותר היא יכולה ליצור קשר ישירות עם החברות.
לפרטים נוספים: היילנדר- אופק כהן 055-8835654. איירווייז- אייל בנחמו- 054-2312195.
- אפליקציית אבטחת יישובים – ריכוז נתונים על כ-200 מטיסי רחפנים בארץ ובניית אפליקציה שמחברת בין המטיסים ליישובים המעוניינים בהפעלת רחפנים – מדובר בפעילות התנדבותית של צוות יוצאי יחידות מיוחדות. למידע נוסף ניתן לפנות לטלפון 09-959-8840.
* ככלל הטסת רחפנים בזמן חירום, נעשית לפי הנחיות רשות התעופה האזרחית ויש לפעול על פי כל הכללים הרשומים שם.
* על מנת להציג את הרחפן במרכז השליטה הארצית ולמנוע טעויות בזיהוי אנו ממליצים על שימוש באמצעי זיהוי אלקטרוני Remote Identification, ניתן לפנות לחברות הבאות להתאמת הפתרון המתאים ביותר (רוב הפתרונות ללא עלות בזמן הלחימה). - מערכת תכנון יעפי פטרול אוטומטיים לאבטחת ישובים של חברת BEEFREEagro לחצו כאן לפרטים נוספים
- תרומות למערכת הביטחון
תמיכה בתהליכי תרומות לטובת רכש רחפנים עבור מאמצי המלחמה ואבטחת יישובים. מי שמעוניין לסייע באמצעות תרומה כספית או של רחפנים לצה”ל או לגורמי הביטחון באופן שיהיה מתואם עם צרכי צה”ל מוזמן לפנות לטלפון 09-959-8840.
- תמיכה בתעשייה הישראלית
יצרניות רחפנים ישראליות שניתן להזמין מהן כלים עבור הלחימה:
- קופטרפיקס CopterPix
- הבןדרונס Hevendrones
- אקסטנד Xtend
- רובוטיקאן RoboticanRobitican
- דרוניקס DRONIX
- דאונווינד DOWNWIND
- אודות מיזם הרחפנים
מיזם הרחפנים הלאומי המשותף לרשות החדשנות, משרד התחבורה, נתיבי איילון ורשות התעופה האזרחית פועל מזה שלוש שנים ובימים אלו משקיע את מירב המאמצים כדי להקצות את הידע והניסיון שצבר בעולם הטכנולוגי, התחבורתי הרגולטורי כדי לתמוך בהפעלת רחפנים לסיוע במאמץ הלאומי. המיזם הקים מרכז ניהול ובקרה אשר מאפשר הפעלה של כלי טיס בלתי מאוישים במרחב האווירי,
השלב הראשון של מיזם הרחפנים הלאומי שהתקיים בין 2019 ל-2022 התמקד בהטסה של מטענים קטנים. השלב הנוכחי מטרתו להגדיל את משקלי הנשיאה והטווחים, כך שבעתיד תתאפשר הטסה של מטענים כבדים יותר ונוסעים. כמו כן, במסגרת ההדגמות נסללת “מערכת כבישים בשמיים” שתאפשר פעילות טיסות שוטפת בשמי הארץ כך שיוכלו לטוס במקביל מספר רחפנים וכלי טיס שונים למגוון שימושים, כולל בריאות, קמעונאות, ביטחון, בטיחות ועוד. מיזם הרחפנים עוסק גם בהסדרת המרחב האווירי ובניית תשתיות רגולטוריות להטסת כלים אוטונומיים לתועלת הציבור. בשלוש השנים האחרונות בוצעו במסגרת המיזם מעל מרחבים אורבניים ומרחבי ספר, למעלה מ-19,000 גיחות. בשנתיים הקרובות, החברות המשתתפות במיזם ימשיכו לבצע טיסות ברחבי הארץ למשך שבוע בכל חודש. הטיסות תבוצענה במרחב אווירי מנוהל, בפריסה ארצית למרחקים ארוכים של עד 150 קילומטרים, תוך נשיאת מטענים כבדים יותר, בכללם כלים שיאפשרו בעתיד גם הטסה של בני אדם. המיזם עובד בשיתוף פעולה עם גופים מסחריים וציבוריים נוספים – חיל אוויר, רשות שדות התעופה, רשויות מקומיות וגופים רלוונטיים נוספים.
במיזם שותפות החברות:
- אירוויז דרונז – Airwayz
- היילנדר תעופה – High Lander
- קנדו דרונס – Cando Drones
- רובוטיקאן – ROBOTICAN
- אף. טי. פתרונות אוויריים בע”מ
- Elsight- אלסייט
- AGL- איגיאל
- AIR TAXI ISRAEL (ATI)- מונית אווירית ישראל
- DOWN WIND- דאון-וינד
- Kronos group – קרונוס
- ברוק – BROOK
ליצירת קשר עם המיזם:
דניאלה פרתם,מנהלת אגף C4IR WEF רשות החדשנות – daniella.partem@innovationisrael.org.il
שני דיין, מנהלת פרויקטים ושותפויות C4IR WEF, רשות החדשנות – shani.d@innovationisrael.org.il