ההייטק הישראלי בהקבלה ל”כיפת ברזל”
“כיפת ברזל” היא אכן Game Changer בכל הקשור למשל להגנה על עוטף עזה מירי רקטות מהרצועה. אבל מערכת מעולה זאת היא מרכיב אחד מתוך כמה מרכיבים בתפיסת ההגנה האווירית של ישראל מאיומי טילים. היא משתלבת יחד עם מערכות נוספות שנותנות מענה לאיומים מסוגים אחרים ומזירות אחרות כגון מערכת ה”חץ”, מערכת “קלע דוד” ומערכות נוספות שבחלקן לא מוכר לציבור. מערכת הביטחון ניתחה את מכלול האיומים האוויריים על ישראל והשקיעה משאבים רבים בלפתח להם מענים. “כיפת ברזל” היא מענה לאיום ספציפי, שיכול להשתנות במהירות ולחייב שימוש במענים האחרים.
ומכאן לעניינינו – הכלכלה הישראלית צריכה יותר ממענה יחיד וספציפי שישמש לה מעטה הגנה ויתרום לה לפיתוח הכלכלי. תהיה זאת טעות להסתמך רק על המשך ההצלחה של שכבה ספציפית של חברות הייטק אשר מרוכזות כיום בעיקר בתחומי סייבר, פינטק ושירותי תוכנה שונים, להמשיך ולגרור אחריה את שאר המשק. במחשבה לטווח הארוך אנו צריכים לפתח ולטפח מגוון תחומים ויכולות להתמודדות עם איומים, ולנקוט בצעדים שלא רק יבטיחו את המשך ההצלחה של ההייטק אלא ימצו בצורה רחבה יותר את הפוטנציאל הגלום בו וישכללו את יכולותיו להמשיך ולשאת בנטל הצמיחה העיקרי של ישראל בשנים שיבואו וכסטרטאפ ניישן בכלל.
עולה השאלה – מדוע לא לסמוך על ההייטק הישראלי שלא מפסיק להטיל “ביצי זהב”, להוליד “חדי-קרן” ולהצמיח מרכזי פיתוח של ענקיות רב-לאומיות; האם הוא תחת איום? ובכן – בהחלט.
עיקר עיסוקו של ההייטק הישראלי
מבט בוחן על המגמות בהייטק בשנים האחרונות מגלה כי החלק הארי שלו מרוכז כיום בחברות התוכנה והשירותים, הרכב העובדים בענף מתבסס יותר ויותר על אנשי מו”פ, ומרכיב העובדים שאינם עובדי מו”פ בחברות אלו נמצא במגמת ירידה מזה שנים ארוכות. כמו כן, מרכזי הפיתוח הרב-לאומיים מתרחבים וממשיכים לפתות את הטובים ביותר להצטרף לשורותיהם, יוצרים תחרות על הטאלנט, ומלבים עלייה עקבית בעלויות הפיתוח. חמור מכך, היקף הקמת סטרטאפים חדשים נמצא מזה מספר שנים במגמת ירידה ומודל ה”סטארטאפ ניישן” לא רק שאינו מתאר עוד עובדתית את המציאות, אלא שהוא נלמד ומועתק במדינות רבות אשר מציבות בימים אלו תחרות ממשית מול ההייטק הישראלי.
כך למשל, דובר לא מעט על הצורך לתת מענה לביקוש הרב של עובדי מו”פ, למשל בסקטור השבבים, הסייבר או הבינה המלאכותית. “חשיבה לינארית” תביא למסקנה של צורך בהגדלת עתודות כוח האדם באמצעות פנייה לאוכלוסיות בהם טרם מוצה הפוטנציאל, והרחבת לימודי ליבה וטכנולוגיה כבר מגיל צעיר.
תהיה זאת טעות להסתמך רק על המשך ההצלחה של שכבה ספציפית של חברות הייטק אשר מרוכזות כיום בעיקר בתחומי סייבר, פינטק ושירותי תוכנה שונים