רשות החדשנות תעניק כ-30 מיליון ₪ לגופים שיציעו מודלים שיביאו להגדלת היצע העובדים לתעשיית ההייטק
הגופים יזכו לתמיכה בשיעור של עד 70% עבור תכניות ומודלים חדשניים ופורצי דרך שיביאו להכשרה והשמה של הון אנושי איכותי ומיומן לתעשיית ההייטק.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן: “אני מברכת את רשות החדשנות על פרסום קול קורא חשוב זה שיתמקד בבעיית ההון האנושי וכוח האדם החריפה שמתקיימת בתעשיית ההייטק בישראל, שהוא אתגר לאומי לכלכלת ישראל כולה. תכנית חשובה זו תקדם בחודשים הקרובים מענים דחופים לבעיית הג’וניורים בתעשייה, תמריצים להכשרות מקצועיות לתחומי ההייטק על גווניהם ושילוב אקדמאים, מועסקים מהפריפריה, מבוגרים ואוכלוסיות נוספות המיוצגות בחסר היום בענף ההייטק.”
דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: “ההיי-טק הישראלי הפגין עמידות גבוהה למשבר הקורונה הודות ליכולת הענף להגיב במהירות לסביבת העבודה החדשה ולתנאי חוסר הוודאות. יתרה מכך, בשנה האחרונה גיוסי ההון בתעשיית ההייטק שברו שיאים והצורך בגיוס עובדים מיומנים גדל משמעותית, מה שהעצים את תופעת המחסור הכרוני של עובדים בתעשייה. נוסף על כך, צמיחה מהירה של מספר רב של חברות העלה דרמטית את הצורך בהון אנושי טכנולוגי ועסקי. המחסור בכוח אדם הוא האתגר המשמעותי ביותר להמשך הצמיחה המהירה של תעשיית ההייטק בישראל ולשמירה על מובילות ותחרותיות בינלאומית. אנו מייחסים חשיבות רבה לשיתוף פעולה עם התעשייה ליצירת פתרונות חדשניים שיועילו וייטיבו את מצבה”.
מסלול קרן הון אנושי נועד לסייע בפתרון האתגר באמצעות תוכניות חדשניות ופורצות דרך להרחבת היצע העובדים מהארץ בדגש על כלל האוכלוסייה בישראל, לרבות אוכלוסיות בתת ייצוג וכן עובדים מחו”ל.
בתמונה: דרור בין, מנכ”ל הרשות לחדשנות
במסלול יינתנו שני סוגי מענקים:
- לתקציב מבוקש של עד 1 מיליון ₪ – (תכניות בשלב התנעה/הנבטה) השתתפות הרשות בשיעור של עד 70% מהתקציב המאושר.
- לתקציב מבוקש של 1-15 מיליון ₪ – (תכניות בשלב צמיחה/scale) השתתפות רשות עד 50% מהתקציב המאושר ובמקרים חריגים עד 70% מהתקציב המאושר.
מסלול ההטבה יפעל לתמוך בפרויקטים מסוגים שונים (בתחום פיתוח הון אנושי – כגון הכשרה, התמחות, השמה, שדרוג, איתור פוטנציאל ועוד) על-ידי הגדרת האתגרים ולא הפתרונות, ובחינת הצעות שיעלו “Bottom-up” מהשטח אל מול אמות מידה אחידות, כגון תוספתיות של כוח אדם מיומן לתעשייה בשכר גבוה, מידת החדשנות של התוכנית המוצעת, היבטי עלות/תועלת, יכולת לגייס שותפים ולהביא את התוכנית ל-SCALE ועוד.
הקול הקורא של הקרן יהיה פתוח להגשת הצעות חדשניות ופורצות דרך ויתמקד, בין היתר, בתחומים המועדפים הבאים:
- השמת ג’וניורים בתעשייה (כולל OJT)
- upskilling של עובדי הייטק לשעבר על מנת לאפשר שילובם מחדש בהייטק (לדוגמא בני גיל 45 ומעלה, נשים)
- הסבת אקדמאים למקצועות ההייטק
- איתור, הכשרה והשמה של עובדים בהכשרה חוץ אקדמית למקצועות ההייטק
- איתור והשמה של הון אנושי מחו”ל: עולים, זכאי חוק השבות, ישראלים חוזרים ומומחים זרים
- שילוב אוכלוסיות בתת-ייצוג בתעשייה ועובדים בפריפריה גאוגרפית וחברתית
- התאגדויות של מעסיקים מתעשיית ההייטק בתוכניות להשמת ג’וניורים בתעשייה, או לשם הרחבת הידע של עובדים קיימים בטכנולוגיות מתקדמות בתחומי ידע חסרים, כגון: Semiconductors & VLSI, Bio- Convergence, Quantum , AI, אקלים.
עוד הוסיפה השרה: “זהו צעד נכון וחשוב לטיפול באתגר אסטרטגי זה בטווח הקרוב של החודשים הקרובים – והוא מצטרף לשורה של צעדים שכבר התנענו כממשלה: תכנית חומש לשילוב המגזר הערבי בענף ההייטק, אשר תוקצבה בתקציב האחרון שעבר בממשלה: תכנית חינוכית לאומית ללימודי הייטק, שתטמיע לימודי הייטק כלימודי חובה באופן מדורג בבתי הספר, בחינה שמתקיימת בימים אלה על ידי רשות המיסים לגיבוש תמריצי מס לעידוד הגעת הון אנושי להייטק מחו”ל לפרק זמן שייקבע, והסרת חסמים נוספים שיקלו על חברות הייטק ועל קליטתם של עובדים נדרשים בתעשייה. הטיפול באתגר זה מורכב, והוא דורש תכנית כוללת לטווח ארוך, בלי לוותר על צעדים מידיים, דוגמת קול קורא זה.
בימים אלה אני מובילה בממשלה את גיבושו של צוות הון אנושי בין-משרדי רחב ומקצועי אשר על הקמתו החליטה הממשלה בחוק ההסדרים האחרון, אשר יגבש את כלל הצעדים לכדי תכנית אחת ארוכת טווח בסוגיה זו, בשים לב למטרת הממשלה שנקבעה בקווי היסוד שלה – להגדיל את אחוזי התעסוקה בהייטק בישראל בחמש השנים הקרובות, ובשיתוף נציגי התעשייה וכלל גורמי ומשרדי הממשלה הרבים שנוגעים בדבר.״