סקר של רשות החדשנות ו-IATI חושף: גם לאחר החזרה לשגרה, נזקי המגיפה נותנים את אותותיהם בחברות הסטארט-אפ

07/06/2020

הקורונה משפיעה על חברות הסטארט-אפ:

  • 40% מחברות ההייטק מדווחות על עצירת גיוסי כספים על ידי משקיעים
  • מחצית מהחברות מדווחות על דחיית בקשת הלוואה מהבנק
  • רוב החברות בשלב המכירות סובלות מירידה של מעל 25% מהמכירות
  • שיעור החברות שפיטרו עובדים עלה מ-17% ל-25%
  • יותר מ-50% מהחברות דיווחו כי ללא גיוס הון, פעילותן תופסק תוך 6 חודשים 
השלכות משבר הקורונה על תעשיית ההיי-טק: סקר שנערך באמצע חודש מאי 2020 בקרב 414 חברות היי-טק בישראל, רובן מעסיקות עד 50 עובדים, מצייר תמונת מצב מורכבת לענף כולו.  על פי הסקר, שנערך על ידי רשות החדשנות ואיגוד IATI, מחצית מהחברות שנשאלו חוו פגיעה מהותית עקב משבר הקורונה.
 
לדברי אהרון אהרון מנכ”ל רשות החדשנות: “תמונת המצב שעולה מתוך סקר מקיף זה מראה כי חברות ההייטק בדגש על חברות הזנק קטנות, מתמודדות עם אתגרים משמעותיים. העובדה כי 65% מחברות הזנק עם 1-10 עובדים דיווחו שלא יוכלו להמשיך להתקיים מעבר לחצי שנה, מדגישה את חשיבות התמיכה הממשלתית. חשיבות זו גם עולה מכך שרוב החברות בסקר דיווחו כי הן מתכוונות לפנות לערוצי התמיכה שלנו, ובפרט לערוץ המענקים המהיר אותו פרסמנו לאחרונה. רשות החדשנות ממשיכה לעקוב אחר מצב ההייטק, ומחויבת להעמיד כלים בכדי לסייע להתאוששותו ולצמיחת המשק הישראלי כולו”
 
קרין מאיר רובינשטיין, מנכ”לית ונשיאת IATI, אמרה כי: “נתוני הסקר מראים כי חברות טכנולוגיה צעירות רבות עומדות בפני קריסה, וכי אין לתעשייה סיוע כלכלי מספק מצד ממשלת ישראל. הסיוע הנוסף שאושר לחברות ההיי-טק, בהיקף של  1.2 מיליארד שקל, אינו מספיק ואינו מובנה במענה רציני ושיטתי. תעשיית החדשנות היא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק, ומובילה את הכלכלה הישראלית על גבה לצמיחה ושגשוג חסרי תקדים, כמעט ללא תמיכה ממשלתית. אין ספק כי נדרשת התייחסות ממשלתית מקיפה ודחופה לבעיות שכבר נוצרו בתעשייה בשל המשבר, וכן לבעיות הצפויות ב”יום שאחרי”, כדי לאפשר לתעשייה להתייצב במהלך המיתון הצפוי. בין היתר יזמנו יחד עם רשות החדשנות פורום של נציגי התעשייה ומשרדי הממשלה, עם גופים נוספים ששילבנו, במטרה לטפל בשרידות החברות. לאור הנתונים שבידינו, על הממשלה לתת מענה לצרכים הבוערים העולים מן הסקר, ולספק פתרונות כלכליים שיאפשרו לתעשייה המשך קיום תקין. אחרת, אנו חרדים לקריסת תעשיית ההיי-טק כפי שהיכרנו אותה, וכתוצאה מכך לערעור של המשק כולו.”
 
פיטורים: 
כרבע מהחברות דיווחו כי פיטרו עובדים, וכ-14% מהחברות דיווח על פיטורים בהיקף רחב (מעל 15% מכוח האדם בחברה). תופעה זו ניכרת בעיקר בחברות בתחום התוכנה והתקשורת ( 19% מהחברות), וניכרת פחות בקרב חברות בתחומי הבריאות (כ-3%-8% מהחברות). אם המצב יימשך, 57% מהחברות דיווח כי הן יבצעו פיטורים בהיקף רחב בחצי השנה הקרובה. בנוסף, כתוצאה מהמשבר 71% מהחברות דיווחו כי הקפיאו את תהליכי הגיוס של עובדים חדשים.
 
שכר וחל”ת: 
על פי הסקר יותר משליש מהחברות דיווחו שהוציאו עובדים לחל”ת, כאשר החברות הקטנות דיווחו שהוציאו אחוז גבוה יותר מהעובדים לחל”ת מאשר חברות גדולות. בנושא השכר, שליש מהחברות אישרו כי ביצעו הורדת שכר נרחבת (מעל 15%), כאשר האחוזים גבוהים באופן משמעותי אצל חברות בצמיחה. כך לדוגמא 49% מהחברות שנמצאות בסבב גיוס B דיווחו שביצעו הורדת שכר בהיקף רחב שמעל 15% ממשכורת העובד/ת לעומת 16% מהחברות הציבוריות. רבע מהחברות שוקלות הורדה שכזו.
 
גיוס כספים: 
91% מהחברות דיווחו על האטה בתהליכי גיוס הון. ל-40% מחברות ההייטק שנמצאות בתהליך גיוס הון המשקיעים הודיעו שהם עוצרים את תהליך גיוס הכספים. 51% העידו כי התהליך מתקדם באופן איטי ורק 9% העידו כי תהליך הגיוס מתקדם כמצופה. כשחברות נשאלו האם לאור המשבר פנתה החברה למשקיעים הקיימים לקבלת תמיכה כספית נוספת, חברות דיווחו כי רוב המשקיעים הקיימים יושבים על הגדר או לא תומכים בחברות. 51% מהחברות פנו למשקיעים הקיימים לקבלת תמיכה נוספת: מתוכן, 46% מהחברות דיווחו שהמשקיעים עדיין שוקלים את צעדיהם, ל-19% מהם הזרימו הון נוסף ו 35% מהם דיווחו כי המשקיעים הודיעו כי לא יוכלו לתמוך. בתוך כך, חצי מהחברות שפנו לקבלת הלוואה מגורם פיננסי או בנק נדחו וחלק גדול (30%) מהן טרם קיבל תשובה. 
 
קבלת מענקים: 
רוב החברות (60%) העידו בסקר שהן שוקלות לפנות לערוצי התמיכה של רשות החדשנות – 32% מהן לערוץ המהיר של רשות החדשנות. 52% מהחברות שפועלות בתחומי הבריאות הדיגיטלית הצהירו שהן שוקלות פניה לערוץ המענקים המהיר.
 
מאפייני המדגם:
  • 41% מהחברות בתחום התוכנה, 41% מהמשיבים פועלים בתחומי הבריאות ו 18% בתחומי החומרה והתקשורת.
  • רוב המשיבים הם חברות קטנות (65%) עם 1-10 עובדים, 20% עם 11-30 עובדים, 6% עם 31-50 עובדים והיתר עם 50 עובדים ומעלה. 
  • חצי מהמשיבים נמצאים בשלבי גיוס PRE-SEED ו SEED (51%), 22% נמצאים בסבב גיוס A, 13% בסבב גיוס B, 10% בסבב גיוס C+ והיתר הן חברות ציבוריות.