רשות החדשנות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הכלכלה והתעשייה יתמכו בהקמת מעבדת חדשנות טכנולוגית בתחומי הגנת הסביבה והקיימות

06/02/2019

רשות החדשנות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הכלכלה יוצאים במהלך חדש לתמיכה בהקמת במעבדת חדשנות טכנולוגית בתחומי הגנת הסביבה והקיימות. התאגידים שיקימו את המעבדה יקבלו מימון להקמת התשתית הטכנולוגית הייחודית והתפעול השוטף של המעבדה וכן במימון הוכחת ההיתכנות לחברות שייקלטו במעבדה. סך התמיכה הממשלתית בתכנית הוא 14 מיליון שקל.

אניה אלדן, סמנכ”לית הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית וראש זירת ההזנק: “אנו מקווים שהמעבדה תהפוך למרכז אקו-סיסטם שלם, כולל סטארט-אפים ייחודיים, משקיעים וחברות תעשייה ישראליות ורב-לאומיות שיטמיעו את הטכנולוגיות החדשניות ויתרמו מנסיונן התעשייתי”.

גלית כהן, סמנ”כלית בכירה לתכנון, מדיניות ואסטרטגיה במשרד להגנת הסביבה: “פרויקט מעבדת החדשנות מיועד לקידום מיזמים צעירים, והוא נדבך נוסף וחשוב בתכנית המשרד להגנת הסביבה לקידום טכנולוגיות סביבה ישראליות, לצד מסלול הפיילוטים שתומך בפרויקטי הדגמה מסחרית של מיזמים בוגרים יותר. המעבדה גם תאפשר לתעשיה ההמסורתית להיחשף לפתרונות חדשניים של טכנולוגיות סביבה ולהטמיע אותם לטובת שיפור הביצועים הסביבתיים בישראל”.

עוז כץ, מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה: “משרד הכלכלה מקדם תעשייה סביבתית וצומחת באמצעות מספר תכניות סיוע – הקמת המעבדה היא אחת מהם. יש פוטנציאל כלכלי בהשגת היעדים סביתיים עם שיפור הפיריון והחדשנות בתעשייה. המעבדה צפויה לעודד את התעשייה התהליכית בפרט, להטמיע שיטות חדשניות שימנפו את הדרישות הסביבתיות המושתות על התעשייה”.

תאגידים ישראלים וזרים המעוניינים להיחשף לחדשנות פתוחה באמצעות מעבדה לחדשנות, וכן לחזק את סביבת החדשנות הייחודית של ישראל – מוזמנים להגיש את הצעתם. מעבדת החדשנות תוקם ותופעל על-ידי תאגידים, אשר יזכו בהליך תחרותי להפעלתה למשך שלוש שנים. במודל זה, המעבדה תאתר סטארט-אפים בתחומי הגנת הסביבה והקיימות ותקלוט אותם לצורך ביצוע פרויקטי הוכחת היתכנות, תוך שהמעבדה מספקת לחברות גישה לתשתית טכנולוגית ייחודית, סיוע בבדיקת ישימות עסקית, בביצוע פרויקט ובאיתור ערוצי שיווק, חשיפה לידע, מומחיות וקשרים למשקיעים, שותפים ולקוחות של התאגיד המפעיל את המעבדה.

המעבדה תקלוט ותקדם חברות הזנק בתחומי טכנולוגיות הגנת סביבה וקיימות העוסקות בין היתר, בתחומים הבאים: הפחתת זיהום אוויר מתעשייה, תחבורה ושריפות בשטחים פתוחים; מניעה והפחתה של זיהומים וסיכונים מחומרים מסוכנים, אסבסט וחומרי הדברה; אופטימיזציה של תהליכי ייצור ותהליכי ייצור נקיים יותר, להקטנת פליטת מזהמים ו/או התייעלות במשאבים; טיפול וניקוי סביבה שזוהמה, כגון מים וקרקעות מזוהמות; חומרים מתקדמים ודרכים בהן ניתן לבדוק חומרים; בקרה והפחתה של מפגעים – רעש, רעידות, ריח; ניטור ובקרה של זיהום, במקור הפליטה ובסביבה; פיתוח הייצור של מוצרים ידידותיים יותר לסביבה, כגון בניה ירוקה; פיתוח שירותים סביבתיים כגון ניהול פסולות, ניהול משאבי מים וניהול שפכים; מחזור והשבת חומרים; ייצור ואגירת אנרגיה נקייה; התייעלות אנרגטית; מחשוב ובקרה של תהליכי טיפול בזיהום ועוד.

הרחבה:

שיתוף הפעולה בין הקהילה היזמית והתעשייה יתרום לשיפור הביצועים הסביבתיים והתחרותיים של גורמים אלו ולתחום טכנולוגיות הגנת הסביבה בישראל. המעבדה תהווה פלטפורמה רחבה שתשמש לצורך שיתופי פעולה עם חברות אחרות וגורמי אקדמיה, כמקור לצמיחה ולבניית האסטרטגיה העתידית של החברה.

החברה שתזכה להפעיל את המעבדה תקבל תמיכה כספית בשיעור של 33% מהוצאות הקמת התשתית הטכנולוגית הנדרשת (50% אם המעבדה תוקם בפריפריה) עד לתקרה של 4 מיליון שקל, וכן תמיכה כספית בשיעור של 50% מהוצאות התפעול השוטף של המעבדה עד לתקרה של חצי מיליון שקל בשנה למשך שלוש שנים, וזאת ללא דרישה להשקעה כספית במיזמים שייקלטו במעבדה.

חברות שייקלטו במעבדה יוכלו לקבל תמיכה כספית בשיעור של עד 85% מתקציב הפרויקט המאושר, עד לתקרה של 1 מיליון שקל לתקופת פעילות של עד שנה.

המעבדה החדשה תצטרף לתכנית המעבדות של רשות החדשנות ותפעל מכוח מסלול הטבה מס’ 29 – מעבדות חדשנות טכנולוגיות, אשר במסגרתה כבר קיימות חמש מעבדות לחדשנות טכנולוגיות שפועלות כיום ופועלות משנת 2017. במסגרת מסלול מעבדות לחדשנות טכנולוגית, רשות החדשנות משיקה הליך תחרותי להקמת מעבדת חדשנות טכנולוגית חדשה אשר עבורה יונגשו נתונים, מידע וליווי רגולטורי ע”י המשרד להגנת הסביבה למעבדת החדשנות.

היוזמה הנוכחית היא חלק מתוכנית המשרד להגנת הסביבה לתמיכה בטכנולוגיות סביבה ישראליות אשר החלה לפעול ב-2018, ואשר במסגרתה פועלת תכנית משותפת למשרד ולרשות החדשנות לתמיכה במתקני הרצה (פיילוטים) של טכנולוגיות סביבה בקנה מידה תעשייתי, במטרה לתמוך במיזמים אשר בשלים להדגמה מסחרית.

משרד הכלכלה והתעשייה מבקש למנף את ההזדמנות של דרישות הרגולציה הסביבתית באמצעות פיתוח טכנולוגיות חדשניות בתעשייה אשר יסייעו לשפר את פריון המפעל, לצד תרומה להפחתת מזהמים בהתאם לדרישות הרגולציה הקיימת. בתוך כך, תינתן עדיפות למעבדה לחדשנות טכנולוגית בתחומי הגנת הסביבה והקיימות אשר תיתן מענה לפעילות של תעשייה תהליכית עם פוטנציאל זיהום סביבתי גבוה בקרבה לריכוזי אוכלוסייה.