יזמים/ות, חברות וחוקרים/ות בתחומי ביולוגיה, הנדסה וטכנולוגיות מתקדמות?

הצטרפו לקהילת Bio Convergence ותתחילו להתעדכן על כל מה שחם בתחום:

מענקים, שיתופי פעולה, הזדמנויות, וובינרים, אירועי נטוורקינג ועוד…

מהו תחום הביוקונברג’נס (Bio-Convergence)?

האתגרים המשמעותיים של מערכת הבריאות ותעשיית הפארמה העולמית הם המניעים העיקריים לצמיחתה של תעשיית הביו קונברג’נס, המבוססת על תחומי ביולוגיה בשילוב תחומים או שיטות ההנדסיות, כגון אלקטרוניקה,,AI  ביולוגיה חישובית, פיזיקה, ננו-טכנולוגיה, מדע חומרים והנדסה גנטית מתקדמת. פתרונות אלה יכולים להיות אף רלוונטיים לתחומי חקלאות, מזון, אנרגיה ובטחון.
בתרגום פשוט, Bio שנגזר כמובן מ Biology, ביולוגיה, או מדעי החיים, ביחד עם Convergence שמשמעו הִתְכַּנְּסוּת, הִתְלַכְּדוּת, שמים את הזרקור על תחום טכנולוגי שמהותו שילוב של שיטות, רעיונות וטכנולוגיות שבסיסם ביולוגי יחד עם ידע וטכנולוגיות מתחומים אחרים כגון פיזיקה, מדעי המחשב, מתמטיקה והנדסה. התוצר של השילוב הזה יהיה בינתחומי בהגדרה ובשאיפה גם חדשני ומשבש.

מטרת התכנית

האקוסיסטם הישראלי ממוצב היטב בתחומים אלו, הינו בעל חוזקות רלוונטיות רבות, יכולת להניע חדשנות טכנולוגית תחרותית, ופוטנציאל ממשי לבנות אשכול (Cluster) מוביל בעולם.

מטרת תכנית ה-Bio-convergence של רשות החדשנות היא לייצר תנאי תמיכה מימוניים שיאפשרו את צמיחתו ושגשוגו של תחום זה בישראל ואת בנייתה של תעשייה תחרותית בעלת ערך כלכלי גבוה ומובילות בינלאומית. 

מה הם המאפיינים של פרויקטים בתחום ה- Bio-Convergence

  • שילוב ביולוגיה עם הנדסה, תוכנה, פיזיקה, מתמטיקה או תחום טכנולוגי אחר שיכול להתרחש בתהליך המחקר, בתהליך הפיתוח או בתהליך הייצור.
  • המוצר המסחרי יכול להיות מולקולה, מוצר ביולוגי, מוצר מכשור רפואי, מוצר משולב וגם מוצר/תהליך בכל תחום אחר שאיננו רפואי (למשל מזון, חקלאות, סביבה, מוצר צריכה).
  • בבסיס הדברים עומדת הביולוגיה ומכאן הדרישה שהתהליך הביולוגי יהיה בעל משמעות קריטית ויהווה חלק אינהרנטי מהפיתוח או מהמוצר הסופי.
  • צוות המחקר ו/או הפיתוח יכלול לצד מומחים בתחום מדעי החיים גם מומחים בתחום נוסף כגון הנדסה, תוכנה, פיזיקה ומתמטיקה. הציפייה היא שהחוקרים, מהתחומים הטכנולוגיים השונים יהיו עובדי החברה, יעבדו במשותף וילמדו זה מזה כדי לרכוש מיומנות חדשה, שתוכל לשמש בעתיד לפיתוחים נוספים.

מהי הגדרת רשות החדשנות לחברה/פרויקט/מחקר בתחום ה- Bio-Convergence

חברה או פרויקט יסווגו ע”י רשות החדשנות כביוקונברג’נס רק כאשר כל שלושת המאפיינים הבאים מתקיימים בתהליך הפיתוח:

  1. משלב לפחות 2 טכנולוגיות מדיסציפלינות שונות, שאחת מהן היא מתחום הביולוגיה.
  1. דורש ידע עמוק בתחום הביולוגיה.
  1. מחייב השתתפות פעילה ותרומה משמעותית של מומחה/ים מתחום הביולוגיה יחד עם מומחה/ים מתחום אחד נוסף לפחות (תוכנה, אלקטרוניקה, הנדסה וכו’).
  1. משלב לפחות 2 טכנולוגיות מדיסציפלינות שונות, שאחת מהן היא מתחום הביולוגיה.
  2. דורש ידע עמוק בתחום הביולוגיה
  3. מחייב השתתפות פעילה ותרומה משמעותית של מומחה/ים מתחום הביולוגיה יחד עם מומחה/ים מתחום אחד נוסף לפחות (תוכנה, אלקטרוניקה, הנדסה וכו’).

התכנית הלאומית לקידום תחום ה- Bio-Convergence

התוכנית האסטרטגית לקידום תחום ה-BC אושרה במועצת רשות החדשנות בשנת 2019. פיתוח התוכנית דרש מעורבות עמוקה הן של האקדמיה והן של תעשיות ממגוון עולמות (כולל התעשיות הביטחוניות), ויישומה המלא דרש תקציב משמעותי ולכן הוחלט לקדם את התוכנית במסגרת פורום תל”ם (תשתיות לאומיות למו”פ). בדצמבר 2020 פורום תל”ם מינה ועדה חיצונית שהתבקשה להמליץ לפורום באם יש היתכנות לתוכנית שגובשה ע”י רשות החדשנות ולבחון את מידת מעורבות הממשלה הדרושה בכדי לייצר מנוע צמיחה כלכלי חדש המבוסס על תחום ה BC. באפריל 2022 אישר פורום תל”ם את ההמלצה להקים תשתיות מו”פ בינתחומי הוחלט כי התשתית הראשונה שתוקם תהיה מרכז להתקנים ביו-הנדסיים. מודל המימון המוצע הינו תמיכה כלכלית לאורך שלבי ההקמה והתפעול, עד ל 6 שנים. השתתפות ממשלתית של 55-65%  בתוספת מימון משלים של מקים התשתית. השקעת המדינה בתשתית זו צפויה לעמוד על כ 115 מיליון ₪. תשתית זו תצטרף לתשתית שכבר הוקמה ע”י רשות החדשנות בתחום הביולוגיה הסינטטית (אלאגי’ן) שבמהלך 2022 החלה לתת את שרותיה למגוון יישומים דוגמת מזון, בטחון, בריאות ועוד.
בספטמבר 2022 אושר התקציב לשלב הראשוני בתוכנית החומש הלאומית בהיקף של כ- 435 מיליון ש”ח שמיועדים לקידום תחום ה-BC  בישראל. בנוסף לכך, בכוונת רשות החדשנות להשקיע עוד כ-720 מיליון ₪ באופן עצמאי לקידום התחום. הסכום שתשקיע מדינת ישראל בתחום ה BC  לאורך חמש השנים הקרובות, צפוי למנף פעילות בהיקף של כ- 2 מיליארד ₪.

דוגמאות ליישומים המבוססים על Bio-Convergence בתחומים שונים

יצירת קשר

שאלות על התכנית ניתן להפנות לזירת הזנק בדוא”ל: cto@innovationisrael.org.il