הוכרזו הזוכים בהפעלת 5 חממות טכנולוגיות בתחומי בריאות בדגש על Bio-Convergence, אקלים, פודטק וחלל

22/02/2022

בהליך תחרותי בו התמודדו 13 מציעים, רשות החדשנות בחרה 5 קבוצות אשר יפעילו בתוך כשנה חממות טכנולוגיות חדשות. הקבוצות הזוכות מורכבות מתאגידי ענק גלובליים, כגון: חברת הפארמה ,Bristol Myers Squibb Becton Dickinson , Kyocera, Corning, קבוצת CBG, Eren Industries, ועוד.

הצעות שהתקבלו התמקדו בתחומים מגוונים בסיכון גבוה, כגון: אקלים, health-tech, פודטק חלל ו  Deeptech – החממות הנבחרות צפויות להקים כ 150 חברות טכנולוגיה חדשניות בחמש השנים הקרובות. על מנת לעמוד בהתחייבויותיהם זכייני החממות יעמידו מקורות מימון והתחייבויות השקעה בחממות בהיקפים שעולים על 150 מיליון ₪.

שרת המדע, החדשנות והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן : ״רשות החדשנות בוחרת הבוקר 5 קבוצות מעולות שיביאו לבשורה אמיתית בתחומים טכנולוגים אסטרטגיים מגוונים שמהווים את עתיד ההייטק הישראלי. מדובר בפעולה חשובה בחיזוק הקמת חברות הזנק וסטרטאפים לטווח הארוך שיהוו קטליזטור לחדשנות בתחומים בהם הסיכון גבוה והחדשנות פורצת דרך. החשיבות של ביזור ההשקעות של מדינת ישראל בתחומי טכנולוגיה רחבים תביא להרחבת הבסיס האיתן של ההייטק לטווח ארוך ותאפשר לכלכלה הישראלית לצמוח ולהתפתח לכיוונים חשובים נוספים. שמחה שהתחומים שנבחרו הם רבים ושונים זה מזה, החל מתחום האקלים וכלה בתחום החלל ותחומים חשובים נוספים. כל אלה יצמיחו חברות חדשות רבות לרווחת הכלכלה.״

ד”ר עמי אפלבום, יו”ר רשות החדשנות: “ההצעות שהוצגו על ידי קבוצות החברות השונות היו מצוינות ומגוונות. הקבוצות הורכבו מחברות ענק גלובליות ושחקנים מקומיים מהשורה הראשונה שביכולתם להביא ערך מוסף אדיר לחברות הזנק הצפויות לקום וכוללות גם מעורבות מרשימה של שחקנים מהאקדמיה הישראלית. התחומים בהם יפעלו החממות הם חלק מאסטרטגיית הרשות לגיוון ההייטק הישראלי, החשובה מאד להגדלת כמות החברות החדשות שקמות וליצירת מנועי צמיחה. בתחומים הללו אין עדיין צבר עסקאות  (Deal Flow)  מספק ולכן הצפייה היא כי החממות תהיינה פרואקטיביות בהקמת החברות, אשר ברובן תתבססנה על ידע שימוסחר מהאקדמיה, ואשר יוכלו להתפתח ולצמוח בעזרת החממה וליצור אקוסיסטם תומך בתחומים אלו.”

עוד הוסיף אפלבום: “חלק גדול מהמציעים יתמקדו בתחומי הקיימות – אקלים, פודטק, health-tech בדגש על Bio-convergence בהם יש צורך בבניית אקוסיסטם תומך, ובשילוב ידע ומומחיות חסרים ובהבאת משקיעי הון סיכון לתמיכה המשכית בחברות ובעיקר בהון אנושי חזק”

מטרת מסלול החממות הטכנולוגיות החדש לעודד השקעות בשלבים ראשוניים של מיזמים טכנולוגיים, באמצעות יצירת מערך סיוע ותמיכה, שיזרז את הפיכתם של רעיונות טכנולוגיים חדשניים, הנמצאים בשלב פיתוח ראשוני, לחברות הזנק מתקדמות ומתאימות לגיוס השקעות המשך. וכן לעודד יזמות טכנולוגית ומסחור של טכנולוגיות פורצות דרך ממוסדות מחקר לתעשייה בתחומים מורכבים ובסיכון גבוה, לחזק את סביבת החדשנות הטכנולוגית של ישראל בתחום השקעות סיד (Seed Investment) וכן לסייע לחברות הזנק בתעשיות טכנולוגיות ייחודיות ומורכבות, בגיבוש ובדיקת מוצרים, הוכחת היתכנות טכנולוגית, ביצוע פיילוטים ועוד.

חברות ההזנק אשר יוקמו  בסיוע החממות יזכו לתקציב של עד 6.5 מיליון ₪  לפרויקט המהווה 60-85% מענק מרשות החדשנות ומימון משלים מהחממות. בנוסף, ייהנו החברות מתמיכת החממות בשלבים מוקדמים וכן להשקעות המשך באמצעות קרנות השקעה ייעודיות אותן יעמידו החממות לטובת החברות. כמו כן, ייהנו החברות מסיוע של צוותי החממות ובעלי המניות שלהן בלווי טכנולוגי ועסקי, בקשרים עם מומחים מכל שרשרת הערך, בקשרים עם שותפים אסטרטגיים ומשקיעים נוספים מהארץ ומחו”ל ובגישה לתשתיות מעבדות.

רשות החדשנות בחרה בחמישה זכיינים להקמת חמש חממות. חלק מהזכיינים מבוסס על בעלי מניות אשר הפעילו בעבר חממות טכנולוגיות של רשות החדשנות וצפויים להפעיל חממות חדשות בהרכב בעלי מניות שונה ובמיקוד ספציפי בתוך תחומי הפעילות:

• דה קיטשן האב 2 – נבחרה להפעיל חממה בתחום הפודטק בדגש על חלבונים אלטרנטיביים, פרמנטציה וחקלאות תאית ובכוונתה להקים תשתית מעבדה ייעודית לפרמנטציה על מנת לקדם חברות טכנולוגיה חדשות בתחום זה. החממה בבעלות קבוצת שטראוס וכן שותפים אסטרטגיים גלובליים וקרנות השקעה מובילים כגון: Unilever,Givaudan, Novozymes  Ambrosia ,Temasek . קבוצת שטראוס באמצעות חממת דה קיטשן האב 1 פעלה רבות עד היום בתחום הפודטק ומתכננת להרחיב כעת את פעילותה זו באמצעות החבירה לשותפיה החדשים על מנת לחזק ולקדם את האקוסיסטם בתחומים אלה ולהשקיע בהקמת חברות חדשניות פורצות דרך.
  • נטזירו יזמות – נבחרה להפעיל חממה בתחומי האקלים בדגש על מימן, הפחתת פליטות בתחבורה, בבנייה, בייצור אנרגיה ובטיפול במים. החממה החדשה מורכבת ממאגד סינרגטי מצוין של קרנות הון סיכון ותאגידים גלובליים מובילים: DK innovation, Total Energies Carbon Solutions ,Eren Industries ,IP Innovative Power , Blue Minds , BGV , OSEG Grou . תחום האקלים הינו בחשיבות עליונה ובכוונת החממה להקים חברות הזנק חדשניות אשר יתבססו על מסחור ידע מהאקדמיה, ואשר להן יונגשו מומחיות וידע מקרב בעלי המניות של החממה וכן השקעות המשך מתוך מטרה להצמיח חברות מצליחות ולחזק את האקוסיסטם בתחומי האקלים בישראל
  • אינסנטיב אינקובטורנבחרה להפעיל חממה בתחומי הhealth-tech רפואה מדייקת ומותאמת אישית. החממה מורכבת ממאגד בעל סינרגיה גבוהה בין השותפים, בהובלת קרן ההון סיכון פריגרין וחברות גלובליות מובילות בתחומי הפארמה, המכשור הרפואי, Bristol Myers Squibb Becton Dickinson, אלביט, מרכזים רפואיים ואקדמיה מישראל. בכוונת החממה להקים חברות אשר יפתחו טכנולוגיות פורצות דרך בתחומי הרפואה העתידית והמשלבות הנדסה וביולוגיה לזיהוי, ניטור וטיפול באתגרי הבריאות .
  • חלל & ארץנבחרה להפעיל חממה בתחומי החלל והDeeptech בדגש על יישומים בחלל ובכדור הארץ. החממה החדשה מורכבת ממאגד המאופיין בסינרגיה מצוינת בין חברות מובילות מתמחות וקרנות השקעה כגון: Kyocera, Croning Blue Sky Capital (Samtec), Oceancap, רודיום, מון2מארס ונצרס, חלל-תקשורת. החממה תקדם הקמת חברות חדשות שלהן טכנולוגיות בעלות יישומים דואליים ותפעל על מנת להנגיש ידע ומומחיות וכן השקעות מתמשכות לחברות החממה ולבסס את ישראל כמובילה גלובלית בתחום.
  • אן.גי’.טי. הלטקייר 2 – נבחרה להפעיל חממה בתחומי הבריאות ובדגש על Bio convergence, החממה המורכבת ממאגד מצוין של קרנות הון סיכון ומשקיעים מובילים כגון Falcon Group, Arkin, IBI וכן אקדמיה, ממשיכה את פעילות אן.ג’י.טי הלטקייר 1 כאשר המיקוד הינו בחברות המפתחות טכנולוגיה בתחומי רפואת המחר ומשלבות ביולוגיה והנדסה ופתרונות פורצי דרך לחיזוי, זיהוי וטיפול. בנוסף, החממה אשר פעלה רבות לקידום האקוסיסטם היזמי בקרב החברה הערבית, מתכננת למקד לפחות 50% מפעילותה בקידום מיזמים טכנולוגים חדשנים של יזמים מהחברה הערבית ולשם כך אף שילבה משקיעים מהחברה הערבית כחלק מבעלי המניות של החממה החדשה.
  • הקבוצות הזוכות ייהנו מתקופת זיכיון של 5 שנים (עם אפשרות הארכה ב-3 שנים נוספות) בהן הן יקימו חברות הזנק פורצות דרך בסיכון גבוה, ויתמכו וישקיעו בהן כסף וערך מוסף משמעותי. רשות החדשנות תשתתף בהורדת הסיכון האמצעות מענקי תמיכה בחברות ההזנק. הקבוצות הזוכות יוכלו גם להקים תשתית מו”פ שתעמוד לשימוש החופשי של חברות החממה ושל חברות אחרות באקוסיסטם, בתקציב של עד 4 מלש”ח, ב-50% השתתפות מצד רשות החדשנות.