המשרד להגנת הסביבה ורשות החדשנות ממשיכים לתמוך בפיילוטים של טכנולוגיות סביבה. הסטארט-אפים בסבב השקעות זה יקבלו 5.3 מיליון ₪

11/01/2022

בפרויקטים הנתמכים: ניטור אוטומטי של זבובים בטכנולוגיה סֶייסמית; דילול יתושים באמצעות שחרור מיליוני יתושים זכרים עקרים לטבע; חיפויי קיר מחומרים מתקדמים העשויים פסולת חקלאית וגזם עירוני

 

המשרד להגנת הסביבה ורשות החדשנות ממשיכים להשקיע בפיילוטים של טכנולוגיות סביבה. חמש חברות היי-טק זכו בסיבוב השקעות זה בתקציב כולל של כ-5.3 מיליון ₪ לצורך הדגמת פתרונות חדשניים בתחומי כלכלה מעגלית, הדברה, זיהום אוויר וחומרים מסוכנים. את הבקשות בחנו בודקים מומחים מטעם רשות החדשנות והמשרד להגנת הסביבה. תקציב התמיכה שאושר משקף 50% מהעלות המאושרת לכל אחד מהפרויקטים. 

נוכח האתגרים הטכנולוגיים בתחומי אקלים וסביבה והביקוש לתמיכה ממשלתית במסחור וצמיחה של טכנולוגיות חדשניות, נפתח מחדש מסלול השקעות להגשות, וחברות מוזמנות להגיש הצעות לפיילוטים עד 6 במארס 2022.

אחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני צמיחה ומסחור של טכנולוגיות סביבה הוא המימון, ובפרט בשלב המעבר מהדגמת היתכנות טכנולוגית במעבדה למתקן הדגמה בסדר גודל מסחרי בשטח אצל לקוח. מסלול הפיילוטים המשותף של המשרד להגנת הסביבה ורשות החדשנות הוקם כדי לתת מענה לאתגר זה, ותקציבי התמיכה מיועדים לבחינת היתכנות בקנה מידה תעשייתי של טכנולוגיות אשר מוֹנעות ומפחיתות זיהומים וסיכונים סביבתיים או מייעלות את השימוש במשאבי טבע.

דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: “לחברות הקליימטק (טכנולוגיות אקלים) בישראל יש פוטנציאל לסייע משמעותית למשבר האקלים העולמי. עיני העולם כולו נשואות אל עבר הטכנולוגיה שתייצר פתרונות חדשניים ופורצי דרך להפחתת שיעור פליטות גזי החממה ולהתמודדות עם השלכות נוספות של המשבר. תעשיית החדשנות הטכנולוגית הישראלית בתחום האקלים מהווה נדבך משמעותי במלחמה במשבר האקלים והחברות הישראליות שהתברכו בחשיבה פורצת דרך עשויות להטביע את חותמן על העולם כולו. לנו כממשלה יש תפקיד משמעותי גם ביישום של טכנולוגיות בשלות בתחום האקלים ומסלול הפיילוטים נועד לאפשר יישום בשטח של הטכנולוגיות המפותחות בישראל ולאפשר מצד אחד לחברות הישראליות להתפתח ולצבור ניסיון בתנאים אמיתיים ומצד שני לאפשר למדינה ליישמן לטובת כלל האזרחים”.

אביטל עשת, מנהלת תחום כלכלה במשרד להגנת הסביבה: “המשרד להגנת הסביבה זיהה כבר לפני כמה שנים את ההזדמנות הכלכלית בשוקי טכנולוגיות אקלים וסביבה בעולם, ואת העובדה שישראל אינה ממצה את הפוטנציאל הטכנולוגי המקומי בהקשר זה. התמיכה הממשלתית נדרשת משום שטכנולוגיות סביבה מתאפיינות בכשל שוק, שכן בתחום זה השקעת הון צפויה לתת תשואה משמעותית למשק, אך הסיכון גבוה מדי והתשואה בטווח ארוך מדי. שיתוף הפעולה הפורה שלנו עם רשות החדשנות צפוי להימשך ולהתרחב, במטרה להצמיח אקוסיסטם ישראלי שרותם חוזקות מקומיות לטובת המאבק במשבר האקלים שהוא הסיכון הגלובלי המשמעותי ביותר כיום”.

מאז השקת המסלול המשותף בשנת 2018, התקיימו שישה סבבים של קולות קוראים לתמיכה בפיילוטים והוגשו כ-120 בקשות לתמיכה במיזמים של הדגמה טכנולוגית בהיקף מסחרי בתחומי סביבה שונים, דוגמת צמצום זיהום אוויר, תחבורה, אנרגייה מתחדשת, התייעלות אנרגטית, הגנת הסביבה הימית, ניהול משאבי פסולת ומִחזור, בנייה ירוקה, ניהול משאבי מים ושפכים, ניטור מפגעים סביבתיים ועוד.

התוכניות שאושרו לחברות הזוכות

  • חברת אגרינת פתרונות חישה מבצעת פיילוט לניטור אוטומטי של זבובים בטכנולוגיה סֶייסמית, כך שיתאפשר ניהול מדויק של ריסוס חומרי הדברה מזיקים. הפיילוט יתבצע בשיתוף מכון וולקני ומועצת הצמחים בכמה אתרים חקלאיים. 
  • חברת דאיקה מבצעת פיילוט לייצור חיפויי קיר ייחודיים מעץ על פי עקרונות של כלכלה מעגלית. המוצרים יְיוּצרו מתוך ניצול פסולת מתעשיית העץ וגזם עירוני ומפסולת חקלאית בלא שימוש בפלסטיק ובדבקים מסוכנים. הפיילוט יתבצע באתר פולימר גבולות. 
  • חברת Diptera.ai מבצעת פיילוט של טכנולוגיה להדברת יתושים שהם מזיק תברואי משמעותי. מטרת הפיילוט להוכיח היתכנות לטכנולוגיה לדילול אוכלוסיית יתושי הטיגריס האסייתי באמצעות שחרור של מיליוני יתושים זכרים עקרים לטבע בשיטת SIT. בשיטה זו נחסך הצורך בשימוש בחומרי הדברה כימיים. הפיילוט יבוצע בקיבוץ צרעה.
  • חברת קלין פלייר מבצעת פיילוט לניטור לפיד תעשייתי (מתקן נטרול ושרֵפה של גזים) באופן מקוון באמצעות מצלמות מתוך מטרה לייעל בעֵרה ולצמצם זיהום. הפיילוט מתבצע בחברת בז”ן במפרץ חיפה.
  • חברת אמה סנסינג מבצעת פיילוט לבחינת טכנולוגיה ייחודית לניטור רציף של צנרת ומכלי אחסון של כלור. באמצעות חיישנים אולטרה-סוניים, הטכנולוגיה מאפשרת לגלות התפתחות קורוזיה (שִׁתּוּךְ) וסדקים בצנרת לפני התרחשות של דליפות גז. הפיילוט יתבצע במפעל מגנזיום ים המלח.