תכנית הצלת כדור הארץ הגדולה בעולם יוצאת לדרך!

31/08/2020

תוכנית ה”Green Deal” האירופית בתקציב כולל של כמיליארד אירו, עבור מאגדים שיציעו פתרונות חדשניים להתמודדות עם אתגרי האקלים, הגנת הסביבה, שמירה על משאבי טבע ועוד. ההגשה פתוחה גם לגופים ישראלים!

הקולות הקוראים האחרונים בתכנית Horizon 2020 בהיקף של מיליארד אירו יתמקדו בתחום ה-Green Deal – התוכנית האסטרטגית האירופית למעבר ליבשת נקייה ובטוחה, ולכלכלה ירוקה.

אהרון אהרון, מנכ”ל רשות החדשנות: “תוכנית ה-Green Deal האירופית, במסגרת תכנית המו”פ Horizon 2020, מהווה מסגרת מקיפה שמטרתה להביא פיתוחים טכנולוגיים חדשניים לשוק תוך חמש שנים בתחומי האקלים והגנת הסביבה. השתתפות חברות וגופי מחקר ישראליים בתוכנית זו יביאו לשיפור איכות המחקר האקדמי בישראל וחיזוק פוטנציאל הצמיחה של חברות טכנולוגיות מקומיות על ידי האפשרות לחיבור ואינטגרציה עם השוק האירופי, שדרוג איכות המוצר הסופי והתמודדות עם חסמי פיתוח, במסגרת של מאגד בו ניתן לשתף וללמוד מהניסיון הנרכש במדינות השותפות”.   

נציבות האיחוד האירופי תפרסם במסגרת תכנית Horizon 2020 20 קולות קוראים בשווי כולל של מיליארד אירו, במסגרת ה- European Green Deal להתמודדות עם משבר האקלים והסביבה. קולות קוראים אלה יהוו  גשר בין  תכניות המסגרת האירופית הנוכחית לבאה, ויעניקו סך של מיליארד אירו לפרויקטים נבחרים תחת תכנית Horizon 2020 כאשר הצפי להשקעה בתחומי ה-Green Deal בתוכנית המסגרת הבאה Horizon Europe יגיע לכ-30% מתקציב התכנית, כלומר כ-30 מיליארד אירו. הקולות הקוראים מכסים מגוון טכנולוגיות במגזרים שונים, בהם אנרגיה, סביבה, חקלאות ומזון, תחבורה, ביטחון, בנייה ותעשייה, כמו גם כלים לגיוס מעורבות הציבור, העלאת המודעות ושינוי אורח החיים. המענקים מוצעים למאגדים בינלאומיים, שיבואו עם פתרונות חדשניים להתמודדות עם אתגרי האקלים, הגנת הסביבה, שמירה על משאבי טבע והמגוון הביולוגי ביבשת אירופה ובעולם.

השתתפותה של ישראל בתוכנית מנוהלת על ידי מנהלת ISERD, שברשות החדשנות, (ר”ת: Israel-Europe Research & Innovation Directorate) אשר 
נילי שלו, מנהלת ISERD, מנהלת המו”פ האירופית הפועלת מרשות החדשנות ציינה: “זו הזדמנות מצוינת למשתתפים ישראליים להכנס למאגדים בתחום במסגרת הקולות הקוראים האחרונים לתכנית Horizon 2020 ולבסס שיתופי פעולה לקראת תכנית ההמשך Horizon Europe שתשקיע בתחום בהיקפים גדולים בהרבה. החל משבוע הבא תערוך ISERD סמינרים ייעודיים לגופים המעוניינים לקחת חלק בתכנית על מנת להנגיש את הקולות הקוראים בצורה מייטבית ולתת את כל המידע הנדרש לכתיבת הצעה טובה. בנוסף, תקיים ISERD גם אירועי חיפוש שותפים בינלאומיים”. 

בשל היותה של ישראל מדינה נלווית לתכנית Horizon 2020 , הקולות הקוראים יהיו פתוחים להגשה לגופים ישראלים במסגרת מאגדים של לפחות שלושה שותפים שונים משלוש מדינות החברות בתוכנית המסגרת האירופית, זוהי הזדמנות לתעשייה, לאקדמיה, לממשלה ולגופי החברה האזרחית בישראל, לשתף פעולה, לקדם פתרונות ולשתף ידע עם גופים מובילים בתחומם באירופה, מכל המגזרים, על רקע האתגרים המורכבים וחוצי גבולות.

Green Deal היא תכנית עתירת תקציב ומקיפה, שפועלת לקידום המטרות שנקבעו על ידי האו”ם – להביא לאקלים נייטרלי ואיזון מוחלט של פליטות גזי החממה באירופה עד 2050, להזניק את הכלכלה באמצעות טכנולוגיות ירוקות ונקיות, ולהביא לכלכלה, תעשייה וחברה בנות קיימא. במסגרת התכנית שואפת אירופה לפתח אסטרטגיית צמיחה חדשה שאינה תלויה בניצול יתר של משאבי טבע, ופועלת לפיתוח כלכלה מעגלית יעילה ותחרותית העושה שימוש חוזר במשאבים וללא פסולת, זאת בכדי להפסיק את הזיהום. שיעור המימון למציעים הזוכים בתוכנית זו ינוע בין 70%-100% מעלות הפרויקט, ללא דרישה לתשלום תמלוגים ובתוספת תקורה של 25%.

 

11 תחומים – מתוכם שמונה תחומי ליבה:

  1. פתרונות למשבר האקלים
  2. אנרגיה בטוחה, נקיה וזולה
  3. תעשייה נקייה וכלכלה מעגלית
  4. בניינים חסכוניים באנרגיה וחומרי בניין
  5. תחבורה חכמה ובת קיימא 
  6. מהשדה לצלחת – חקלאות ומזון
  7. מערכות אקולוגיות ושימור המגוון הביולוגי
  8. סביבה ובריאות – פתרונות לניטור וטיפול במזהמים 

 

וכן שלושה תחומי רוחב תומכים:

  1. פיתוח כלים לחיזוק הידע התומך בתחומי התכנית
  2. שיתוף הציבור והעצמת אזרחים לקראת מעבר לעולם עמיד לאקלים ובר-קיימא
  3. שיתוף פעולה בינלאומי עם אפריקה להטמעת פתרונות בתחום האנרגיה ומעבר לטכנולוגיות ירוקות 

אפשרות ההגשה זמינה גם לגופים ישראלים שישתפו פעולה עם לכל הפחות שלושה שותפים שונים משלוש מדינות המשתתפות בתוכנית: מדינות האיחוד ו-16 מדינות נלוות ביניהן גם ישראל, ויגישו הצעה לפרויקטי מחקר, פיתוח וחדשנות, שיתמודדו עם אתגר מדעי, טכנולוגי, תעשייתי או חברתי המתואר בקול הקורא. 

תכנית Green Deal פתוחה להשתתפות כל יישות משפטית – אקדמיה, תעשייה, מכוני מחקר, ממשלה ורשויות מקומיות, עמותות, ארגוני חברה אזרחית ועוד. תמהיל השותפים בקבוצה נגזר מאופי האתגר שבקול הקורא ונקבע על ידי הקבוצה המתגבשת לקראת הגשה. לעיתים יש הנחיות ברורות לזהות חלק מהשותפים בפרויקט, כמו דרישה לכלול חברות הזנק, גוף תשתית לאומית, מפעל ייצור, או חברת אנרגיה, אולם ככלל הבחירה גמישה. הגשה במסגרת במאגד היא גם הזדמנות לאתר לקוחות וספקים חדשים, לקבל גישה לתשתיות מחקר, אתרי ביתא,  קשרי ממשל, וכניסה לשווקים חדשים באירופה.

תוכנית הורייזן 2020 במסגרתה מתפרסמים הקולות הקוראים של Green Deal היא תכנית המו”פ השמינית של אירופה, עם תקציב של כ-77 מיליארד אירו לשבע שנים. ישראל הצטרפה לתוכניות המסגרת האירופיות למו”פ בשנת 1996. עד היום הוגשו למעלה מ-10,000 הצעות של חברות וגופים ישראליים במסגרת התכנית, בהן השתתפו יותר מ-12,000 גופים, 1,696 מהם זכו למימון וקיבלו מענקים בשווי כולל של למעלה ממיליארד אירו. מהם: 347 מיליון אירו לתעשייה, 674 מיליון אירו לאקדמיה וכ-20 מיליון אירו לסקטורים אחרים כגון משרדי ממשלה, עיריות ועמותות.

לקראת מועד ההגשה, מזמינהISERD, מנהלת המו”פ האירופי ברשות החדשנות, חברות תעשייה, חוקרי אקדמיה וגופים נוספים בישראל, לסדרת מפגשים מקוונים אשר תחל ב-26 ביולי, 2020, בהם יוצגו הקולות הקוראים ותנאי ההגשה.

 

לפרטים נוספים על סדרת המפגשים – לחצו כאן.