קפיצת מדרגה בטיפול המוחי במאגד BSMT

מאגד המוח הישראלי (Brain Stimulation and Monitoring Toolbox), שנתמך על ידי רשות החדשנות בחמש השנים האחרונות באמצעות מענק של 67 מיליון ש”ח, הוקם במטרה לפתח תשתית טכנולוגית ומדעית משולבת של ניטור וגירוי מוחי, שתאפשר התאמה אישית ושיפור הטיפול המוחי במחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות. תשתית זו נועדה לעמוד בבסיס דור מוצרים חדש שעשוי להזניק את החברות המשתתפות במאגד - אינסייטק, אלמינדה, אלפא אומגה, ובריינסווי - לחזית העולמית בתחום זה. מעורבותן של קבוצות מחקר קליניות מאוניברסיטאות ובתי חולים במאגד אפשרה לחברות המשתתפות בו לערוך, באופן תקדימי, ניסויים בבני אדם בתקופת המאגד.

למאגד היו מספר הישגים פורצי דרך, וחלקם אף הובילו להבשלת הטכנולוגיה לכדי מימוש קליני. דוגמה להישג כזה היא Haguide, תוכנה שפותחה במסגרת המאגד על ידי חברת אלפא-אומגה וחוקרים מהאוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה, המשמשת בניתוחי DBS( Deep brain stimulation) המבוצעים בחולי פרקינסון ומחלות נוספות. התוכנה מאפשרת ניתוח אוטומטי של חומר גלם המוקלט מהמוח, על בסיסו ניתן לבצע ניווט אוטומטי ומדויק בהשתלת אלקטרודה לגרעין מסוים במוח השולט בתנועתיות הגוף. המערכת נבדקה על למעלה ממאה חולי פרקינסון שעברו ניתוח DBS, ובעקבות תוצאותיה המוצלחות זכתה לאישורים רגולטוריים מה-FDA וה-CE.

הישג טכנולוגי ומסחרי נוסף למאגד הוא פלטפורמה דיגיטלית להדמיה פונקציונלית של המוח בחולים פסיכיאטריים, שנולדה משיתוף פעולה הדוק בין מספר שותפים במאגד. המוצר מבוסס על טכנולוגיית ה-Brain Network Analytics של חברת אלמינדה, העושה שימוש בכלי למידת מכונה (machine learning) וביג דאטה (Big Data) לטובת ניתוח אותות מוחיים. הטכנולוגיה פורצת הדרך מספקת גישה ל”תוכנה של המוח” – רמת הקומפוזיציה, הקישוריות והסינכרוניזציה של רשתות פונקציונליות במוח – דבר שלא היה קיים עד כה. על בסיס הפלטפורמה, הוקמה במרכז הרפואי לבריאות הנפש באר יעקב – נס ציונה מעבדה חדשה המציעה בדיקות קוגניטיביות לחולים פסיכיאטריים המגיעים לבית החולים. מדובר בשילוב תקדימי של רפואה דיגיטלית בתהליכי האבחון והטיפול בחולים פסיכיאטריים, המאפשר קפיצת מדרגה באיכות הרפואה הפסיכיאטרית בישראל. שילוב הפלטפורמה בטיפול צפוי לקדם רפואה מותאמת אישית ולתמוך בהחלטות הרופאים בזמן הטיפול.