מהו תחום הביו קונברג'נס?
האתגרים המשמעותיים של מערכת הבריאות ותעשיית הפארמה העולמית הם המניעים העיקריים לצמיחתה של תעשיית הביו קונברג'נס, המבוססת על תחומי ביולוגיה בשילוב תחומים או שיטות ההנדסיות, כגון אלקטרוניקה,,AI ביולוגיה חישובית, פיזיקה, ננו-טכנולוגיה, מדע חומרים והנדסה גנטית מתקדמת. פתרונות אלה יכולים להיות אף רלוונטיים לתחומי חקלאות, מזון, אנרגיה ובטחון.
שילוב בינתחומי זה (Convergence of Biology with Engineering) נחשב כיום לגל הטכנולוגי הבא של המאה ה21.
גל זה מבוסס על פריצות דרך טכנולוגיות שהתרחשו בשנים האחרונות בתחומי ההנדסה והביולוגיה היוצרות חיבורים ושילובים שלא התאפשרו בעבר.
המהפכה הגנומית והירידה הדרמטית בעלות ובמהירות ריצוף ה-DNA, לצד יכולות אנליטיות מתקדמות לניתוח Big Data כדוגמת בינה מלאכותית, טכנולוגיות חדשניות בתחום העריכה הגנטית (דוגמת קריספר), פריצות דרך בתחומי ההנדסה שקידמו את תחום הביולוגיה הסינתטית, שילוב חומרים ננו טכנולוגיים בתרופות ומחקרים פורצי דרך באקדמיה בתחומים רבים המשלבים גישה הנדסית בביולוגיה וגישה ביולוגית בהנדסה.
Bio-Convergence הינו תחום המשלב תחומיות המשלב דיסיפלינות שונות. להלן דוגמאות למגוון טכנולוגיות רב תחומיות
- ננו-רובוטיקה לשינוע תרופות (Advanced Drug Delivery): ננו-רובוטים המהונדסים ממערכות ביולוגיות כמו DNA, תאים או חיידקים לשינוע תרופות לתאי המטרה הם מערכות שינוע המסוגלות לאגור בתוכן תרופות וחומרים אחרים, להגיב לסביבה החיצונית כדי לזהות את האות לפריקת "מטען" התרופות, ולשחררו באופן מבוקר ברגע ובמיקום המתאימים.
- גילוי תרופות (Therapeutics Discovery): הצורך במודלים מחקריים חדשניים שיאפשרו חיזוי מדויק של התפתחות מחלות בקרב חולים הפך להכרחי כדי לשפר את דיוק ויעילות הטיפול. בנוסף, פתרונות הנדסיים חדשניים מאפשרים לייעל, להאיץ ואף להוזיל את פיתוחן של תרופות חדשות ולקדם רפואה מותאמת אישית בצורה מהירה ומדויקת.
- רפואה רגנרטיבית (Regenerative Medicine): בעידן ה-Bio-Convergence טכנולוגיות חדשניות בהנדסת רקמות ישנו את הטיפול באיברים פגועים. תחום זה יהיה מבוסס על טכנולוגיות הדפסת תלת מימד חדשניות (3D Tissues Bio Printing) שמאפשרות "לבנות" איברים חדשים ברזולוציה של תאים בודדים ובשילוב של ננו-חומרים חדשים.
- דיאגנוסטיקה וסנסורים ביולוגיים: חישה ביולוגית היא טכנולוגיה חדישה ומתפתחת, המשלבת ביו-טכנולוגיה עם ננו-טכנולוגיה. החישה הביולוגית משתמשת במולקולות ביולוגיות, כגון נוגדנים, אנזימים וחומצות גרעין ובחיידקים כדי לגלות ולזהות חומרים ספציפיים שונים. הביו-סנסורים הם מולקולות ביולוגיות מהונדסות גנטית שבהן נעשה איחוי בין חיישן לבין מערכת הדיווח.
- אופטו-גנטיקה: טכנולוגיה חדשנית המשלבת הנדסה גנטית וטכנולוגיות מעולם הפיזיקה, כגון פולסים מהירים ומדויקים של אור ושימוש בסיבים אופטיים. מטרת האופטו-גנטיקה היא הפעלה ספציפית ומדויקת של רשתות נוירונים במוח באמצעות אור.
- חומרים "חיים" מהונדסים: חומרים מהונדסים המורכבים מתאים חיים היוצרים או מרכיבים את החומר עצמו או מווסתים את הביצועים התפקודיים של החומר.
- ביו-אלקטרוניקה: מחקר רב-תחומי המשלב אלמנטים של כימיה, ביולוגיה, פיזיקה, אלקטרוניקה, ננו-טכנולוגיה ומדע חומרים. תחום זה ממנף יכולות טכנולוגיות חדשות המאפשרות לשלב ביו- מולקולות עם אלקטרוניקה כדי לפתח מגוון רחב של מכשירים פונקציונליים.
מטרת התכנית
האקוסיסטם הישראלי ממוצב היטב בתחומים אלו, הינו בעל חוזקות רלוונטיות רבות, יכולת להניע חדשנות טכנולוגית תחרותית, ופוטנציאל ממשי לבנות אשכול (Cluster) מוביל בעולם.
מטרת תכנית ה-Bio-convergence של רשות החדשנות היא לייצר תנאי תמיכה מימוניים שיאפשרו את צמיחתו ושגשוגו של תחום זה בישראל ואת בנייתה של תעשייה תחרותית בעלת ערך כלכלי גבוה ומובילות בינלאומית.
למי מיועדת התכנית?
- חוקרים מוסדות מחקר ובתי חולים
- יזמים/ות
- סטארט-אפים
- חברות בצמיחה
- חברות גדולות
- תאגידים רב לאומיים
- מרכזי מו"פ של חברות רב לאומיות בישראל
התכנית רלוונטית לפיתוחים ומחקרים פורצי דרך במגוון שלבים: החל ממחקר ישומי, הוכחת התכנות, תכניות מו"פ בשלבי פיתוח התחלתיים ומתקדמים ועד שיתופי פעולה בין יזמים והגופים המצויינים לעיל.
מה התכנית נותנת?
קידום תחום הBio Convergence- יתבטא במענקים מוגדלים בחלק ממסלולי התמיכה של הרשות
*במידה והינכם מגישים לאחד המסלולים המצויינים מטה, יש ציין ולנמק בטופס הבקשה מדוע הפרויקט עונה להגדרה של פרויקטBio Convergence
מסלולי זירת הזנק - ליזמים וחברות בתחילת דרכם:
- מסלול תנופה - שימו לב במסלול זה תכניות מו"פ שיאושרו יקבלו תקציב כפול!
- מסלול חממות טכנולוגיות וביוטכנולוגיות
- מסלול מעבדות לחדשנות - קול קורא להקמת מעבדת חדשנות בתחומי בריאות דיגיטלית וביולוגיה חישובית פתוח להגשות עד ה-1.9.20
מסלולי חברות בצמיחה - לחברות בצמיחה וחברות גדולות:
מסלולי חברתי ציבורי - לחברות המעוניינות להכשיר מועסקים בתחומי ה-BioConvergence:
מסלולי תשתית טכנולוגית - לחוקרים ולשתופי פעולה בין חוקרים לתעשייה:
- הכוונת ידע קול קורא פתוח עד ה-21.9.20
- מסחור ידע
- מאגדי מגנט פתוח להגשת הצעות עד ה-11.10.20
- מימד - מו"פ דואלי צבאי, בטחוני ומסחרי
קולות קוראים פתוחים בחטיבה הבינלאומית - לחברות וחוקרים המעוניינים בשיתופי פעולה בינלאומיים:
קריטריונים להערכת בקשה בתחום ה-Bio Convergence
- על הפרוייקט המוגש בתחום, להתבסס על חדשנות טכנולוגית פורצת דרך, כאשר החדשנות הטכנולוגית או/ו הפונקציונלית יכולה להתקיים באחד ממרכיבי המחקר/הפיתוח.
- הפרויקט יציג את התשתיות מכל הדיסציפלינות המעורבות (גם אם יפותחו בשלבים מאוחרים יותר), אם הן נמצאות ברשותו, ואם אצל קבלני משנה בארץ או בחו"ל.
- במקרה שתכנית העבודה בשלב ההגשה, מחייבת התמקדות בתחום טכנולוגי אחד, יש לציין את התחומים המשולבים הנוספים שיבואו לידי ביטוי בפיתוח או במחקר האינטגרטיבי בהמשך.
- התכנית הרב שנתית תציג את האתגרים והסיכונים, ותציע פתרונות מעשיים כבר בתחילת הדרך.
- הפרוייקט ייבחן בהתאם למסלול ההטבה במסגרתו הוא מוגש, באופן ארוך טווח, ולא רק עבור שנת הביצוע המבוקשת בבקשה הספציפית.
- BioConvergence הוא תחום מתפתח ולכן חשוב לצרף לבקשה היבטים רגולטוריים שקשורים לתחומים הטכנולוגיים ולהיבטים מסחריים. להלן דוגמאות למסלולים רגולטוריים רלוונטיים:
*על בקשות המוגשות במסגרת תכנית זו לעמוד בקריטריונים להערכת בקשה של רשות החדשנות.
יצירת קשר
שאלות על התכנית ניתן להפנות לזירת הזנק בדוא"ל: SU@innovationisrael.org.il